Aanstaande vrijdag gaat ook het nieuwe Bundesliga-seizoen van start. De meeste clubs kregen zo’n twee maanden de tijd om de batterijen terug op te laden. Clubs als Bayern München, RB Leipzig en Borussia Dortmund kenden een kortere rustperiode vanwege het aparte Champions League-einde. Die laatste club wil zich opnieuw opwerpen als dé uitdager van Bayern. Dat zal naast Axel Witsel en Thorgan Hazard gebeuren met een extra Belg: Thomas Meunier.
In juli gebeurde het onvermijdelijke: Bayern München kroonde zich tot beste club van Duitsland, al voor de achtste keer op een rij. De laatste club die Bayern van een titel kon houden, was het Borussia Dortmund van Jurgen Klopp in 2013. Sindsdien is Dortmund altijd de grootste uitdager gebleven van Bayern, al verloren de geel-zwarten de voorbije jaren wat van hun glans. In de voorbije seizoenen wonnen ze twee trofeeën: de Duitse beker in 2017 en de Duitse Supercup in 2019. Te weinig voor een club van het formaat van Dortmund.

Uiteraard is Bayern opnieuw topfavoriet om de Bundesliga al winnend af te sluiten. In Dortmund willen ze dit jaar de Beierse pletwals stoppen met een extra Belg in de rangen.   

Geen concurrentie

Thomas Meunier is nu al een van de belangrijkste aanwinsten van Dortmund voor dit seizoen. Na enkele jaren in loondienst gevoetbald te hebben voor Paris Saint-Germain, wordt er van Meunier verwacht dat hij zich snel zal aanpassen aan het Duitse voetbal en zijn nieuwe werkomgeving. De Waalse verdediger wist zich al even te tonen in de voorbereiding, maar die viel voor een stukje in het water door een spierscheurtje.

Het valt nog af te wachten hoe Dortmund-coach Lucien Favre zijn team wil laten voetballen. Vorig seizoen opteerde hij voor een 3-4-3-systeem, tijdens de voorbereiding durfde hij ook uit te pakken met een 3-5-2-systeem. Beide systemen zullen in goede aarde vallen bij Meunier, vermits de eerste formatie dezelfde is als bij de Rode Duivels. Qua concurrentie is er enkel de jonge Spanjaard Mateu Morey. Achraf Hakimi werd twee seizoenen lang gehuurd van Real Madrid, maar werd intussen weggekaapt door Inter.

Belgische connectie

Bij Dortmund zal Meunier hulp krijgen van Axel Witsel en Thorgan Hazard om zich snel thuis te voelen bij de traditieclub. Witsel is een belangrijk ankerpunt in middenveld. Toen hij vanuit de Chinese competitie terugkeerde naar Europa, had Witsel geen enkele moeite om zich aan te passen aan het niveau in Duitsland. Met Julian Brandt vormt Witsel de belangrijke tandem centraal in het middenveld.

Een rijtje hoger krijgen we Hazard. De broer van Eden vond bij Dortmund Favre terug, die zijn coach was bij Borussia Mönchengladbach. De Zwitserse coach rekent op een Hazard in vorm, vooral wat betreft zijn creativiteit. In 43 optredens tekende hij voor zeven goals en vooral 13 assists. In de stand der assistenkoningen in de Bundesliga eindigde Hazard op plaats drie.

Hazard, Witsel en Meunier beginnen met Borussia Dortmund op zaterdag 19 september aan de nieuwe Bundesliga-campagne. Op de openingsspeeldag ontvangen ze in eigen huis Borussia Mönchengladbach.

Volg alles van de Bundesliga via Eleven Sports, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.