Heeft Alaphilippe vandaag zijn tweede ritzege beet?

Sport |

In de zestiende etappe van de Tour de France rijdt het peloton 164 kilometer van La Tour-du-Pin naar Villard-de-Lans. Deze rit bevat een flink aantal verraderlijke beklimmingen waardoor het een kolfje naar de hand van de aanvallers is, en dus ook naar die van Julian Alaphilippe. Maar op welke manier kan de Fransman een tweede ritzege binnenhalen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De batterijen zijn opnieuw opgeladen en de benen kregen rust. Morgen gaan de renners van de Tour opnieuw de strijd aan met elkaar in de zestiende etappe. Een rit die bol zal staan van de spanning want het is voor vele renners de laatste kans op ritwinst.

Aankomst tussen berg en dal

Woensdag trekken de renners de bergen in, maar morgen heeft het peloton alsnog een vette kluif aan vijf verraderlijke beklimmingen. Na de Col de Virieu (2,3 km aan 6% hellingsgraad) als opwarmertje, is het tijd voor de Col de Porte (7,4 km aan 6,8%), de Col de Revel (6 km aan 8%) en de klim naar Saint-Nizier-du-Moucherotte (11,1 km aan 6,5%). Die laatste is de enigste col van eerste categorie. De finish ligt in deze etappe op de top van de Côte 2000, in Villard-de-Lans (2,2 km aan 6,5%). 

Kenners beweren dat dit een etappe is waarin Fransman Julian Alaphilippe aan het langste eind kan trekken. Hoewel de renner van Deceuninck-Quick Step in een iets mindere vorm verkeert in vergelijking met vorig jaar heeft hij toch maar weer de tweede etappe van de Tour op zijn naam geschreven. In Nice versloeg Alaphilippe de Zwitser Marc Hirschi en de Brit Adam Yates na een zenuwslopende sprint. Eén enkele ritzege volstaat niet voor een renner zoals Alaphilippe. Dat blijkt uit vele ontsnappingspogingen die de Fransman al ondernam.

De ultieme ontsnapping

De etappe van morgen is voor vele renners de laatste kans op ritwinst voordat de Tour definitief de bergen intrekt. Woensdag staat er immers een helse rit op het programma tussen Grenoble en de Col de la Loze, een nog niet overwonnen berg met een slotklim van meer dan 20% hellingsgraad. Het is dan ook niet voor te stellen dat klassementsrijders zich extra in het zweet gaan werken, om nadien in de bergen tijd te verliezen. Dat biedt perspectieven voor onze Julian Alaphilippe. Als hij maar niet te lang afwacht...

Want het peloton zal aan een strak tempo rijden. Ploegen die nog geen succes hebben gehad zullen in deze zestiende etappe vol voor de aanval gaan. Dat betekent veel concurrentie voor Alaphilippe, van start tot finish. Wil de Fransman dus kans maken op een tweede ritzege in deze Tour? Dan mag hij niet terugzakken en zit hij best op kop van het peloton. Zeker bij de laatste beklimming nabij de Côte 2000, want daar kan hij pas echt het verschil maken.

Wil Alaphilippe de ritwinst binnenhalen, dan zal hij moeten opboksen tegen heel wat wielergeweld dat ook eens op het podium wil staan. We denken aan enkele renners van BORA-hansgrohe: Lennard Kämna, Maximilian Schachmann en Emmanuel Buchmann. Maar ook aan Dan Martin van Israel Start-Up Nation, Marc Hirschi (Team Sunweb) en Daniel Felipe Martinez (EF Education First Pro Cycling). Die laatste twee hebben net als Alaphilippe al één keer van de overwinning geproefd en willen vast en zeker nog eens zegevieren.

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top