Mag Egan Bernal de eindzege al vergeten?

Er wacht opnieuw een zware bergrit voor het peloton van de Tour de France. Met drie beklimmingen van de Grand Colombier moeten er nog enkele gaten in het algemeen klassement worden gedicht. Zal Egan Bernal, de winnaar van vorig jaar, er deze keer in slagen zijn Sloveense rivalen bij te houden?
 

De vijftiende etappe van de Tour telt  drie formidabele beklimmingen in de laatste tachtig kilometer. Op het einde wacht er een historische finish op de top van de Grand Colombier, die op drie van zijn hellingen beklommen zal worden. De etappe belooft een grote strijd te worden aan de top van het algemeen klassement
 
De Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar zijn al sinds de start van de Tour bezig aan een indrukwekkend traject en bewezen dat vrijdag nogmaals op de Puy Mary. Geen enkele andere wielrenner slaagde erin het roer over te nemen op de steile hellingen richting de vulkaan in Auvergne. De twee mannen versmachtten de concurrentie en kwamen tegelijkertijd aan, iets meer dan zes minuten na de winnaar Daniel Martinez. Voormalig Tourwinnaar Egan Bernal kon het tempo van het Sloveense duo niet evenaren en arriveerde meer dan dertig seconden later. Bernal eindigde zelfs achter Porte, Landa en Lopez, die tot nu toe slechter presteerden dan de Colombiaan.

Zijn de Slovenen te sterk?
 
Egan Bernal leek de laatste dagen nochtans sterker te worden en hij gaf aan dat hij zich ook steeds beter voelde. Gewoon een off day dan? Dat kunnen we veronderstellen, maar de verklaringen van de renner na de wedstrijd lijken die hypothese te ontkrachten: “Ik heb mijn vermogengegevens al geanalyseerd en ze laten zien dat ik op mijn beste niveau ben aangezien ik enkele records behaalde… De anderen waren gewoon sterker”, legde Bernal uit.
 
Dit in het achterhoofd houdend zullen Primoz Roglic en Tadej Pogacar zeker in de verleiding komen om aan de vooravond van de tweede rustdag nog wat kracht bij te zetten. Er valt veel te behalen op de hellingen van de Grand Colombier, zeker als het tweetal de aanval nog steviger inzet dan anders.
 
De Alpen in het vizier
 
Maar opgelet, er is nog niets verloren voor Egan Bernal. Zoals de traditie aantoont komt de winnaar van vorig jaar meestal maar op in de derde week. Voor Parijs bieden er zich dus nog enkele mooie kansen aan om zijn achterstand in te halen. De kloof van 59 seconden tussen Roglic en de Colombiaan is misschien niet genoeg om de Sloveen te redden als er zich problemen voordoen of als er sprake is van een off-day in de Alpen.
 
In ieder geval zullen de twee rivalen een belangrijk voordeel hebben ten aanzien van verschillende van hun tegenstanders. Ze kunnen vertrouwen op hun terreinkennis. Het uitdagende parcours, met de beklimming van de Selle de Fromentel (11.1 km aan 8.1%), de Col de la Biche (6.9 km aan 8.9%) en de lange laatste beklimming richting de top van de Grand Colombier (17.5 km aan 7.1%), stond vorige maand al op het programma van de Tour de l’Ain. Toen vertolkten Primoz Roglic en Egan Bernal ook al de hoofdrollen. Dat duel werd uiteindelijk gewonnen door de Sloveen. Tijd voor revanche?  

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top