Vijf dingen die je nog niet wist over Roald Dahls Matilda

Groot feest voor de boekwurmen onder ons, vandaag is namelijk Roald Dahl-dag. Elk jaar op 13 september vieren we de verjaardag van de geliefde auteur, alsook alle personages die hij in het leven heeft geroepen. Proximus Pickx heeft speciaal voor vandaag een lijst gemaakt met vijf dingen die je vast nog niet wist over één van zijn meest succesvolle boeken: 'Matilda'. 

Een ‘gemeen’ kind
 
Het eerste ontwerp dat Roald Dahl schreef voor 'Matilda' was helemaal anders dan het verhaal dat we nu kennen. In die vroege versie was Matilda een boosaardig kind dat haar arme, vriendelijke ouders plaagde en een ravage aanrichtte op school. Uiteindelijk wisselde ze haar kwade aard in voor behulpzaamheid, toen ze een leerkracht, een vroege versie van juffrouw Engel, hielp om uit haar financiële problemen te komen door een paardenrace op te zetten.
 
Een ‘giftige' familienaam
 
Matilda's familienaam Wormwood heeft een geheime betekenis. Wormwood, Alsem in het Nederlands, is een struik met een bittere smaak en toxische of giftige eigenschappen. Als je denkt aan hoe moeder en vader Wormwood zijn, blijkt de naam bijzonder toepasselijk te zijn.
 
Meneer Wormwood bestond echt
 
In ‘Storyteller’, Roald Dahl’s biografie geschreven door Donald Sturrock, komen we te weten dat de sluwe meneer Wormwood gebaseerd was op een man genaamd Ginger Henderson. Ginger was de eigenaar van het tankstation in Roald's geboortestad Great Missenden. "Ginger was zijn grote vriend", vertelt Sturrock. “Rood haar, een rood snorretje en een grote speler op de zwarte markt. Roald hemelde vaak de voordelen van zijn oneerlijkheid op.”
 
Het laatste lange kinderboek van Roald Dahl
 
Hoewel hij in de laatste jaren van zijn leven verschillende kortere verhalen en gedichten schreef, was Matilda het laatste lange kinderverhaal dat Roald Dahl voor zijn dood in november 1990 schreef. Het boek uit 1988 was ook één van de weinige verhalen waarmee hij tijdens zijn leven een prijs won in het Verenigd Koninkrijk.
 
Landsfavoriet
 
In 1988 won ‘Matilda’ de Kinderboekenprijs van de Federatie van Kinderboeken in de Engeland. De prijs wordt ook echt door kinderen gestemd en elk jaar uitgereikt aan boeken die zij als hun favorieten kiezen. Tien jaar later viel ‘Matilda’ opnieuw in de prijzen: het boek werd na een bevraging van BBC in Engeland verkozen tot ‘The Nation's Favorite Book'.
 
 
 

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?