Zal Van Avermaet eindelijk schitteren in Lyon?

Sport |
Het Tour-peloton vet op zaterdag 12 september de benen in voor een lange etappe van 194 kilometer tussen Clermont-Ferrand en Lyon. Deze rit zou wel eens een kolfje naar de hand van Greg Van Avermaet kunnen zijn, het is afwachten of hij vandaag de handen in de lucht mag steken in Lyon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een vierde positie in de tweede etappe in Nice, een derde plaats op de top van de Mont Aigoual en één plaats achter een strijdlustige Sagan in de pelotonsprint in Sarran, kan je zeker wel zeggen dat Greg Van Avermaet al meerdere keren kans heeft gemaakt op een Tour-zege. De olympische medaillewinnaar bezit volgens kenners alle talenten om voor de derde keer een rit te winnen in de Ronde.
 
In deze veertiende rit krijgt de leider van het CCC-team opnieuw de kans om te schitteren op een circuit waar specialisten in de klassieke wielerwedstrijden zich goed voelen. Want vergis je niet: in het roadbook van de Ronde mag dan wel staan dat deze etappe "vlak" is, maar niettemin zijn er een aantal stevige cols te verwerken. We kunnen dus een etappe verwachten in de stijl van Milaan-San Remo waar baroudeurs, klimgeiten en sprinters zich met elkaar meten om te vechten voor de zege.
 
Eén van de laatste kansen
 
De vijf stevige cols die de renners vandaag tegemoet rijden, zullen ongetwijfeld zwaar wegen op de benen. Zo is er de Col du Béal met een klim van 10 kilometer en een stijgingspercentage van gemiddeld 5,6%. Het venijn zit hem in deze rit in de staart, want in de laatste tien kilometer krijgen de renners de Côte de la Duchère (1,6 km aan 5,6%) en de Côte de la Croix-Rousse (1,4 km aan 4,8%) voor de kiezen. Deze beklimmingen zouden wel eens aanleiding kunnen geven tot een aantal aardige aanvallen tussen de renners.
 
Desondanks is deze etappe iets minder zwaar dan die van afgelopen donderdag en daarom zou de veertiende rit wel eens meer geschikt kunnen zijn voor Van Avermaet. Voor die laatste is deze rit ook een van de laatste kansen om een zege te halen. We kunnen ons daarom voorstellen dat andere teams ervoor zullen zorgen dat ze potentiële ontsnappers zo veel mogelijk zullen blokkeren.
 
Sagan moet scoren
 
Eén van de grootste kapers op de kust van Van Avermaet is Peter Sagan met BORA-hansgrohe. Zoals bekend werd de Slovaak afgelopen woensdag gedeklasseerd voor zijn uithaal naar Van Aert. Daarmee verloor hij kostbare punten voor het halen van een groene trui. Voor de Slovaak is het uiterst belangrijk om vandaag punten te rapen. Als Van Avermaet erin slaagt om hem op de voet te volgen, zou het wel eens kunnen dat de Belg het pleit wint in de sprint door de straten van Lyon.
 
"Golden Greg" is er zich dus terdege van bewust dat hij op zijn best moet zijn in de rit van vandaag, omdat er heel wat renners meedingen naar de hoogste podiumplaats. Onder meer Wout Van Aert is in topvorm en belooft met zijn prestaties het de olympisch kampioen zeker wel lastig te maken.

Lees al onze artikels over de Tour de France hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top