Maak kennis met de Puy Mary, de piramide van de Auvergne

De Tourkaravaan trekt vandaag andermaal dwars door het Centraal Massief. Zet je dus schrap voor adembenemende helikoptershots van een grillig en prachtig landschap. Met de aankomst bovenop de Puy Mary ligt de finishlijn zelfs op de top van een vulkaan!

De Ronde van Frankrijk wordt dagelijks live in miljoenen huiskamers vertoond. En de chauvinistische Fransen gebruiken dat bereik maar al te graag om ook wat promotie te maken voor de talloze toeristische trekpleisters die de zeshoek rijk is. Vandaag ligt de aankomst van de 13de etappe, die wel eens een sleutelrol zou kunnen spelen in het bepalen van de eindwinnaar, bovenop de korte maar krachtige klim naar Puy Mary.

Grootste vulkaan van Europa

Met zijn 1.787 meter is de Puy Mary letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van het Cantalgebergte in het Centraal Massief. Dat gebergte vormt eigenlijk één groot uitgestrekt overblijfsel van een vulkanisch gebied dat zich over liefst 2.700 km2 uitstrekt, meteen ook goed voor de titel van grootste vulkaan van Europa.

Onder invloed van erosie door weer en wind werden verschillende bergtoppen gevormd, waarvan de Puy Mary misschien wel de mooiste van allemaal is. De berg, die omwille van zijn piramideachtige vorm vaak als de piramide van de Auvergne wordt omschreven, staat sinds 2012 namelijk te boek als "Grand Site de France", een keurmerk afgeleverd door de Franse overheid. Dat hoeft ook niet te verwonderen, als je het verbluffende uitzicht bovenop de bergtop in ogenschouw neemt. Op een mooie dag kan je er liefst zeven valleien en de top van de Mont Blanc bespeuren - iets waar de renners jammer genoeg geen tijd voor zullen hebben.

Paradijs voor wandelaars

Op en rond de Puy Mary is het zalig vertoeven voor de avonturiers en wandelaars. Voor de echte liefhebbers is er de GR 400, een tocht van liefst 140 kilometer in en rond het Cantalgebergte. Maar voor wie het gerust wat minder mag zijn, is er ook de gelegenheid om in een 40-tal minuten de 200 meter vanop de Pas de Peyrol (waar de renners aankomen) tot de piek van de berg af te leggen.

Wie echter het echte koersgevoel wil oproepen, kan de moordende beklimming ook zelf op twee wielen bedwingen. Hoe dan ook zou een aankomst bovenop een vulkaan voor het nodige vuurwerk in het Tourpeloton moeten zorgen!

Ontdek alle informatie over de Ronde van Frankrijk via deze link!

Wielersport

Bekijk alles
Top