Weet Gentse defensie trefzekere Taxiarchis Fountas aan banden te leggen?

UEFA Champions League | Met Rapid Wenen lootte AA Gent op papier de makkelijkste tegenstander in de 3de voorronde van de Champions League. Toch kunnen de Buffalo's maar beter op hun hoede zijn voor de Griekse doelpuntenmachine Taxiarchis Fountas.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Omwille van de wereldwijde gezondheidscrisis, die ook nog steeds België en Europa in zijn greep houdt, wordt de 3de voorronde van de Champions League uitzonderlijk in één enkel duel gespeeld. AA Gent mag zeker niet klagen met de loting, want de runner-up van vorig seizoen treft met Rapid Wenen op het eerste gezicht een haalbare kaart. Bovendien mogen de Gentse troepen de Oostenrijkse recordkampioen thuis bekampen, al zal dat wel achter gesloten deuren zijn. Vraag is nog hoe ze zullen presteren na het ontslag van trainer Laszlo Bölöni maandag.

Rapid Wenen is als Oostenrijks recordkampioen toch een naam in Europa. De laatste jaren is de club uit de hoofdstad echter stilletjesaan van het voorplan verdwenen. Sinds Red Bull serieus investeerde in Salzburg speelt de club van de energiedrankengigant namelijk alles op een hoopje. Salzburg kroonde zich al zeven keer op een rij tot kampioen en maakte Rapid afgelopen seizoen in de play-offs van de competitie nog belachelijk met een 2-7 zege.

Opletten voor Taxiarchis Fountas

Die Grün-Weißen hebben de laatste jaren hun tactiek enigszins geïnspireerd op de grote rivalen uit Salzburg. Codewoorden voor het elftal van Dietmar Kühbauer zijn dan ook tactische flexibiliteit en verticaliteit. De Oostenrijkse traditieclub moet het daarbij vooral van haar collectief hebben, dat vooral op jong plaatselijk geweld is gestoeld. Zo staat de pas 19-jarige Leo Greiml centraal in de defensie, terwijl de 21-jarige winger Kelvin Arase tijdens de play-offs vorig jaar helemaal doorbrak.

Maar het is vooral uitkijken naar puntaanvaller Taxiarchis Fountas. Die ontplofte na wat omzwervingen vorig jaar helemaal, met 20 rozen en 7 assists. De Griek, die al op 16-jarige leeftijd mocht debuteren in het eerste van AEK Athene, ligt echter wat overhoop met zijn clubbestuur nadat zijn makelaars wel heel onopvallend op een transfer zinnespeelden.

Houdt Gentse defensie stand?

Rapid wil er echter alles aan doen om de 4-voudige Griekse international aan boord te houden en dus is het maar al te zeer de vraag of de Gentse defensie de aanvalsleider aan banden kan leggen. De eerste speeldagen legden namelijk de defensieve kwetsbaarheden van de Buffalo's andermaal bloot. Vooral Oekraïens international Igor Plastoen had meermaals boter op het hoofd en ook in doel maakte Thomas Kaminski geen al te zekere indruk. Ondertussen zocht Kaminski andere oorden op en werd Sinan Bolat ingehaald. Al zit die wel nog een Europese schorsing uit en krijgt Davy Roef dus een plaatsje onder de lat.

Bovendien kampen de Buffalo's nog met het ontslag van trainer Bölöni. Assistent Wim De Decker leidt nu de troepen en dat lijkt de komende weken zo te blijven. Onder Laszlo Bölöni, die na een 0 op 6 mocht overnemen van Jess Thorup en zelf na amper 25 dagen al de laan werd uitgestuurd, werd meer uitgegaan van een sterke organisatie. Iets wat prijsschutter Roman Jaremtsjoek niet echt op prijs kon stellen, getuige zijn uithaal na de eerste overwinning tegen KV Mechelen. Benieuwd of de troepen vandaag dan wel met de neus in dezelfde richting staan.

Volg AA Gent - Rapid Wenen op dinsdag 15 september om 20u live en integraal op Proximus Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top