De drie films die Christopher Nolans carrière in een stroomversnelling hebben gebracht

Films | Christopher Nolan is vandaag de dag een van de meest gewaardeerde regisseurs, zowel door critici als door het grote publiek. Ondanks de gezondheidscrisis scheert hij met zijn laatste langspeler "Tenet" hoge toppen in de cinemazalen wereldwijd. Reden genoeg voor Proximus Pickx om terug te blikken op de begindagen van de Britse cineast en de drie films die zijn carrière hebben gelanceerd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Following (1998)

Na twee kortfilms midden de jaren '90, begint de jonge Christopher Nolan in 1998 aan de opnames van zijn eerste langspeler "Following", waarvoor hij zelf, samen met een aantal vrienden, het budget ophoest. Deze thriller in zwart-wit, die gedraaid werd op een bescheiden budget van 3.000 pond, volgt een jonge romanschrijver wiens inspiratie is opgedroogd. Om zijn gebrek aan verbeeldingskracht te compenseren, besluit hij onbekenden te volgen in de straten van Londen. Al snel merkt hij dat hij betrokken is geraakt bij de plannen van een professionele inbreker.

"Following" kenmerkt zich reeds door enkele technieken die de regisseur nauw aan het hart liggen, zoals de non-chronologische verhaallijn waar Nolan nog vaak naar zal teruggrijpen in zijn latere filmoeuvre. Leuke anekdote: de opnames van de film namen meer dan een jaar in beslag, omdat het leeuwendeel van de cast en de technische ploeg tijdens de week andere bezigheden had. Dus spraken ze iedere zaterdag 15 minuten af om de film in te blikken. Het legde Nolan alvast geen windeiren, want de film sleepte meerdere prijzen op onafhankelijke filmfestivals in de wacht, wat hem toeliet een bescheiden reputatie op te bouwen.

Memento (2000)

Het succes van "Following" levert Nolan de benodigde middelen op om een ambitieuzer project op poten te zetten. Met "Memento" produceert hij een complexe psychologische thriller die thema's als het geheugen en identiteit uitspit. Hij vertelt er het verhaal van Leonard Shelby, vertolkt door Guy Pearce, een man vastberaden om de moordenaar van zijn vrouw op te sporen. Maar Leonard lijdt aan een zeldzame vorm van geheugenverlies, waardoor hij alles wat hij het afgelopen kwartier heeft gedaan vergeet: waar hij zich bevindt, waar hij naartoe gaat en waarom.

Nolan perfectioneert er zijn non-chronologische verhaalstijl, die hij twee jaar eerder voor het eerst uitprobeerde en die zijn handelsmerk zou worden. Het verhaal begint met het einde en ontvouwt zich in de vorm van een opeenvolging van flashbacks, de ene nog raadselachtiger dan de andere, waardoor de kijkers, net als het hoofdpersonage, de weg kwijtraken. Deze ingenieuze constructie levert Nolan een Oscarnominatie op en zijn film groeit in korte tijd uit tot een wereldwijde cultklassieker. "Memento" vergaart 40 miljoen dollar aan de box office en wordt vandaag beschouwd als een van de beste films van de jaren 2000.

Insomnia (2002)

Nolan heeft ondertussen naam gemaakt in het filmwereldje en wordt het hof gemaakt door verschillende grote Amerikaanse studio's.  Zijn werk voor "Memento" opent de deuren en hij mag "Insomnia', een remake van de Noorse thriller uit 1997, onder handen nemen voor Warner Bros. Noran regisseert er Al Pacino en Robin Williams, twee zwaargewichten uit de cinema met zeer uiteenlopende acteerstijlen.

"Insomnia" volgt twee politieagenten uit Los Angeles die zich naar een vissersdorp in Alaska begeven om er de moord op een tienermeisje op te helderen. Wanneer ze de moordenaar op het spoor komen, doodt een van de twee per ongeluk zijn collega. De film, die vragen omtrent moraliteit en schuld met brio behandelt, groeit uit tot een succes en wordt zowel door critici als het publiek goed onthaald. Op die manier verwerft Nolan definitief zijn plaatsje bij het selecte kransje topreggisseurs in Hollywood.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top