Wie neemt de Belgische aanval op sleeptouw tegen IJsland?

UEFA Nations League | Na de 0-2 overwinning tegen Denemarken ligt de focus bij de Rode Duivels nu op de ontmoeting met IJsland dinsdagavond. Gezien de bijzondere omstandigheden (de late competitie-afloop van het seizoen 2019-2020 omwille van corona en de geringe trainingsarbeid van vele sleutelspelers) zal het voor Roberto Martinez tegen IJsland opnieuw puzzelen worden om het Vikingslot open te breken. Wie neemt daarbij de teugels in handen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

0-2 in en tegen Denemarken. Zonder meer een goede start van de Nations League-campagne voor de Rode Duivels, die tegen de Denen moesten aantreden zonder sterkhouders Kevin De Bruyne en Eden Hazard. En dat viel er enigszins aan te merken: de Belgische defensie met een beresterke Jason Denayer stond dan wel als een huis, de offensieve animatie was, op een aantal ingevingen van Yannick Carrasco na, toch eerder pover.

Goed nieuws dus voor de bondscoach dat Kevin De Bruyne, na de geboorte van zijn dochtertje Suri, en Michy Batshuayi, uit quarantaine in Londen, hun opwachting maken bij de nationale ploeg. Yannick Carrasco maakt dan weer de omgekeerde beweging en sluit aan bij Atlético Madrid om er het volgend seizoen voor te bereiden. Al moet hij daarvoor eerst nog een akkoord zien te vinden met zijn Chinese werkgever Dalian Yifang.

Wie kraakt de IJslandse code?

Met ook nog Eden Hazard, die wat extra trainingsarbeid achter de kiezen heeft, kan Martinez dus putten uit iets meer mogelijkheden om het IJslandse slot te kraken. De IJslanders staan er namelijk om bekend om een stevige, potige defensieve gordel op te trekken waar je maar moeilijk een gaatje in kan vinden. Wat extra creativiteit in het offensieve departement zou dus zeker geen overbodige luxe zijn. Al blijft het natuurlijk de vraag of Martinez Eden Hazard, na zijn enkelperikelen afgelopen seizoen, zomaar aan de intensiteit van de IJslanders zal blootstellen.

Wie wel aan de aftrap wordt verwacht, ondanks de geringe trainingsarbeid, is kersvers vader Kevin De Bruyne. Die kan alvast voor een surplus aan ingevingen zorgen, al is het maar de vraag waar de bondscoach KDB zal uitspelen: op zijn geliefkoosde positie centraal ter vervanging van Youri Tielemans of eerder op de flank bij afwezigheid van Carrasco en het mogelijks ontbreken van Eden Hazard?

Is Lukaku klaar voor twee wedstrijden in vier dagen?

In de punt lijkt de kans het grootst dat Romelu Lukaku, die door Martinez net niet van het strand werd geplukt, een tweede opeenvolgende keer aan de aftrap verschijnt. Big Rom heeft in de punt namelijk amper concurrentie, ook nu Michi Batshuayi uit zijn verplichte quarantaine in Londen is overgekomen. Met nauwelijks 746 speelminuten afgelopen seizoen, waarvan de laatste op 29 februari tegen Bournemouth, en amper trainingsarbeid lijkt de kans dat Batsman aan de aftrap verschijnt klein.

En Landry Dimata? Ook voor hem lijkt de kans eerder klein dat hij tegen IJsland van bij de aftrap zijn debuut bij de Rode Duivels zal mogen vieren. De Anderlechtspits heeft er na anderhalf jaar blessureleed nog maar vier wedstrijden opzitten. Hem tegen IJsland voor de leeuwen werpen, lijkt dan ook niet meteen de aangewezen optie. Nog een mogelijkheid zou zijn om Dries Mertens als valse negen uit te spelen, maar de probeersels tegen Nederland (1-1) en de blamage tegen Zwitserland (5-2) zullen de bondscoach hoogstwaarschijnlijk toch op andere ideeën brengen. En zo kom je automatisch opnieuw weer uit bij Romelu Lukaku.

Volg België - IJsland, de tweede wedstrijd in de Nations League, dinsdag om 20u45 live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top