Groeit Jason Denayer uit tot de nieuwe patron van de Belgische defensie?

UEFA Nations League | Met een beresterke partij tegen Denemarken zaterdagavond bevestigde Jason Denayer het vertrouwen van bondscoach Roberto Martinez in het hart van de defensie van de Rode Duivels. Kan hij uitgroeien tot de nieuwe patron?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als vervanger van de gestopte Vincent Kompany in het basiselftal van de Rode Duivels kreeg Jason Denayer zaterdagavond de kans om punten te scoren tegen Denemarken. En hij toonde zich meteen op de afspraak. In de negende minuut zette de verdediger de nationale ploeg op het juiste spoor door een corner van Dries Mertens met zijn linkervoet in doel te deviëren. Meteen goed voor het eerste doelpunt van Denayer in het Belgische shirt. Behalve zijn doelpunt straalde de speler van Olympique Lyon de hele negentig minuten lang rust en sereniteit uit. Solide in de duels hield hij Kasper Dolberg in zijn achterzak en ook zijn inspeelpass viel in de smaak.

Een nieuwe rol als leider

Zijn goede prestatie tegen Denemarken zou wel eens voor de déclic kunnen zorgen bij Jason Denayer. Vier jaar geleden werd het begin van zijn avontuur bij de Rode Duivels overschaduwd door de nationale desillusie tegen Wales op Euro 2016. De voormalige verdediger van Manchester City werd achteraf omwille van zijn slechte prestatie door talloze volgers afgebrand en lijkt met zijn prestatie tegen Denemarken de pagina te hebben omgedraaid. Op 25-jarige leeftijd heeft de verdediger aan maturiteit gewonnen en is hij uitgegroeid tot een van de steunpilaren van Olympique Lyon, waar hij in 2018 na verschillende uitleenbeurten een veilige haven vond.

Bij Les Gones liet de Brusselaar zich al snel gelden. Als ultieme bewijs van zijn belang in het collectief van Lyon droeg hij vorig seizoen meerdere keren de aanvoerdersband onder Rudi Garcia, nadat hij onder diens voorganger Sylvinho werd gepromoveerd tot vaste aanvoerder. Een zoveelste bewijs dat Denayer wel degelijk over leiderschapskwaliteiten beschikt en een leidinggevende rol kan opnemen.

Polyvalentie speelt in zijn voordeel

Een rol die de verdediger binnenkort ook wel eens bij de Duivels zou kunnen opnemen. Bovendien in een veldbezetting die hem niet vreemd is. Net als Rudi Garcia, zijn coach bij Lyon, maakt Roberto Martinez namelijk gebruik van een verdediging met drie centrale pionnen. Denayer liet zelf al optekenen dat hij op iedere positie in deze driemansverdediging zijn mannetje kan staan. "Bij Lyon spelen we ook met een driemansverdediging. Of ik nu centraal, rechts of links speel, maakt me eerlijk gezegd niet uit." Een polyvalentie die wel eens in zijn voordeel zou kunnen spelen.

Na een verbluffend 2019-2020 waarmee hij met OL de halve finales van de Champions League bereikte, lijkt Jason Denayer klaar om een nieuw statuut bij de Duivels te verwerven. Ook al wordt de Belgische verdediging een jaartje ouder, toch zal de concurrentie bikkelhard zijn. Dedryck Boyata, die er een topseizoen met Hertha Berlijn in de Bundesliga heeft opzitten, wordt door velen namelijk getipt als de natuurlijke opvolger van Vince the Prince. Omwille van een blessure aan de achillespees moest hij echter forfait geven voor de interlands tegen Denemarken en IJsland. Dinsdagavond heeft Jason Denayer dus een nieuwe kans om punten te scoren en de taak van de bondscoach te bemoeilijken.

Volg de tweede match in de Nations League tussen België en IJsland dinsdag om 20u45 live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top