Tour de France: welk voedsel eten de renners?

Een rittenkoers zoals de Tour de France vergt van de renners een enorme hoeveelheid energie. Om in goede conditie te blijven gedurende deze lange periode, volgen de fietsers een vrij streng dieet.

In de wielersport is het lichaamsgewicht van een wielrenner enorm belangrijk: één of enkele extra kilo's en de ondermaatse prestaties stapelen zich op. Daarom zijn sinds enkele jaren voedingsdeskundigen onmisbaar geworden in professionele teams om de renners zo goed mogelijk te begeleiden. Bovendien kent elke renner zijn optimaal prestatiegewicht en zal hij er alles aan doen om dit te behouden, zonder er over of er onder te gaan, want de verhouding gewicht/vermogen is zeer belangrijk. Gemiddeld verbrandt een renner tussen de 6.000 en 9.000 calorieën per dag, tegenover 2.000 voor een persoon die een niet-intensieve activiteit uitoefent. Hoe ziet een dag er voor een wielrenner concreet uit op het gebied van voedsel?

Een typische dag van een renner

Het ontbijt 

De renners nemen 3 uur voor het begin van de etappe hun ontbijt, om een lichte en betere vertering te hebben. Het ontbijt is ongetwijfeld de belangrijkste maaltijd van de dag. Het bestaat uit verschillende volkorenproducten (muesli, bijvoorbeeld), brood en jam, pasta, vruchtensap of compote, plattekaas of gewone yoghurt, witte of gerookte ham, omelet, gedroogd fruit... Als drankje wordt koffie of thee aanbevolen, maar geen plantaardige melk, die moet worden vermeden. 

In de periode na het ontbijt richting start nemen de renners water met of zonder een dosis voedingssupplementen tot zich.
 
Tijdens de wedstrijd  

Langs het parcours zijn er - naast de bidons met water die de renners uit de volgwagens kunnen halen - de verschillende assistenten van de teams die de renners tijdens de wedstrijd hun bevoorrading geven. In deze zakken vind je vooral voedselgels, mueslirepen, fruitpasta's... Alles wat nodig is om de renners te behoeden voor datgene waar ze het meest bang voor zijn: een hongerklop. Dankzij de voedselgels kunnen fietsers ook een extra energieduwtje in de rug krijgen bij het naderen van de finish of een beklimming. 
 
Na de etappe 

Eens over de finish nemen de renners een hersteldrankje dat glucose en aminozuren bevat. 
In het hotel wacht er hen een meer klassieke maaltijd met pasta, rauwe groenten, wit vlees, droge kaas... Er staat ook een dessert op het menu,  taart of pudding.

Laten we niet vergeten dat de etappewinnaar een klein glas champagne deelt met het personeel en de renners van zijn team. Een glaasje dat zeker het enige extra culinaire pleziertje voor de renners zal blijven gedurende de drie weken...

Ontdek al het nieuws over de Tour via deze link!

 

Wielersport

Bekijk alles
Top