Blunders in beeld: hier gingen film- en tv-makers in de mist

Gigantische productiebudgetten en een professionele crew van honderden ervaren medewerkers: ze zijn niet altijd een garantie dat niks kan misgaan op de set. Ook een aantal van de allergrootste titels uit de tv- en filmwereld zijn op het scherm verschenen met behoorlijk opvallende fouten in beeld. Een overzichtje van enkele beroemde blunders die je misschien al hebt gezien – of gemist.

De koffiebeker in ‘Game of Thrones’

De fictieve wereld van ‘Game of Thrones’ is gebaseerd op de middeleeuwse samenleving. Een Strawberry Shortcake Frappuccino of andere Starbucks-drankjes met ronkende namen staan voor de GoT-personages dus niet bepaald op het menu – of dat dachten we toch. In de vierde aflevering van het laatste seizoen zagen we op de tafel voor de neus van drakenkoningin Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) plots… een witte kartonnen koffiebeker met plastic deksel. Maandenlang woedde discussie over wie de schuldige kon zijn: vergat niemand minder dan Daenerys haar Starbucks-beker weg te halen? Clarke verdedigde vijf maanden later in de talkshow van Jimmy Fallon haar onschuld en maakte zich sterk dat de koffiebeker toebehoorde aan haar co-ster Conleth Hill, de acteur die Lord Varys speelde in de HBO-hitserie.

Harry Potter heeft NIET de ogen van zijn moeder

Ook Harry Potter ontsnapte niet aan de menselijke feilbaarheid. Professor Sneep, de alom bekende Zweinstein-leraar met een duister kantje die een centrale rol speelt in de franchise, ligt tijdens een dramatische scène stervend in de armen van titelpersonage Harry  in ‘The Deathly Hallows - Part 2’. “Je hebt de ogen van je moeder”, prevelt Sneep moeizaam met zijn laatste adem. Het is een mooi moment en een bewering die Harry al meerdere keren te horen kreeg, ook van de professoren Slakhoorn en Lupos. Maar, vervelend detail voor de filmmakers: de ogen van de acteur die Harry speelt, Daniel Radcliffe, lijken niet in het minst op de ogen van Ellie May Darcey-Alden, de actrice die de jonge Lily Potter speelt. Haar diepbruine ogen zijn namelijk véél donkerder dan die van haar vermeende zoon.

Jurassic Park: even een handje toesteken

Fans van Steven Spielbergs ‘Jurassic Park’ herinneren zich waarschijnlijk de iconische scène in de film waarin gigantische velociraptors Lex en Tim Murphy achtervolgen door de keuken. Wat de meeste van de kijkers waarschijnlijk niét opmerkten, was een (duidelijk zichtbaar) detail op het moment dat de eerste dinosaurus door de keukeningang loopt. Links van het angstaanjagende beest kan je namelijk een tweetal seconden de hand van een van een setmedewerker in beeld zien verschijnen om de nepdinosaurus stabiel te houden. Oeps!

Het verdwijnende labyrint van ‘The Shining’

Stanley Kubricks klassieker ‘The Shining’ staat bekend om de erg enge sets die de filmmaker gebruikte. Het Overlook-hotel is op zich al een doolhof, en het enorme struikenlabyrint naast het hotel is zeker geen plek waar je zou willen verdwalen. De openingsscène van de film toont de kijkers prachtige luchtbeelden van het extreem afgelegen hotel het omringende terrein, van de omliggende bossen tot de bergen in de verte. Maar kijkers met arendsogen zullen merken dat er iets ontbreekt in deze opnames. Het doolhof hoort direct naast het hotel te liggen, want het is maar enkele tientallen meters stappen van de ingang. Maar in dit eerste overzichtsbeeld is het nergens te bespeuren. Realistisch gezien zou het bijzonder grote labyrint zeker zichtbaar moeten zijn vanuit de lucht. Iets eerder in diezelfde intro zit overigens nóg een stevige fout: op een bepaald moment zie je namelijk de schaduw van de helikopter waarin de filmcrew zich bevindt.

Met de auto naar het slagveld in ‘Braveheart’

Fans van dit historische drama met Mel Gibson weten dat in deze film een aantal bizarre zaken te zien zijn zijn, variërend van crewleden die op camera zijn vastgelegd tot slappe, rubberen wapens. Maar de verschijning van een wit busje tijdens een gevechtsscène is een van de meest flagrante. Zoek het voertuig linksonder terwijl een groep ruiters hun spectaculaire aanval uitvoert. Die trotse Schotten toch: zelfs hun Ford Transit zullen ze tot de dood verdedigen!

Music Maestro

Sport in de kijker

Focus op films, series & tv

Nieuws van het esport-front

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?