In zijn ruime selectie van 29 spelers voor de Nations League-wedstrijden tegen Denemarken (05/09) en IJsland (08/09) had bondscoach Roberto Martinez plaats voor enkele verrassingen. Naast Landry Dimata sprong vooral de selectie van zijn nog jongere ploegmaat Jérémy Doku in het oog. De amper 18-jarige winger zou op termijn wel eens de opvolger van Eden Hazard kunnen worden.
25 augustus 2020. Iets minder dan tien maanden sinds de laatste interland tegen Cyprus maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor de eerste twee wedstrijden in de Nations League. Daarbij de opvallende namen van Landry Dimata en Jérémy Doku. Al is de oproepingsbrief voor de amper 18-jarige dribbelkont op zich niet meteen een verrassing, alleen de timing deed bij sommigen de wenkbrauwen fronsen.

Doku brak vorig jaar helemaal door bij een weifelend Anderlecht dat opnieuw een ontgoochelend seizoen draaide. Gelukkig waren er enkele jonge goudhaantjes waar de toeschouwers zich aan konden opwarmen met als grootste uitblinker Jérémy Doku.

Snelheidsduivel mist nog wat precisie

Zowel in de ingekorte jaargang 2019-2020, als bij de start van dit seizoen, imponeert de winger, die zowel als rechts- als als linksbuiten kan opereren, met zijn verbluffende snelheid. Ondanks zijn amper 24 wedstrijden vorig seizoen liet hij 55 geslaagde dribbels noteren, waarmee hij zich verzekerde van een plaatsje bij de 5 beste dribbelkonten uit de Jupiler Pro League en zelfs de titel van meest succesvolle dribbelende tiener in Europa mocht opeisen.

Uit diezelfde statistieken blijkt echter ook al meteen zijn  grootste werkpunt: efficiëntie. Nog te vaak slaagt Jerre er niet in om na een verbluffende sprint een teammaat voor doel te bereiken. Soms lijkt het zelfs alsof hij met de ogen dicht voorzetten verstuurt. Vorig jaar liet Doku 4 goals en 3 assists noteren. Te magere statistieken voor een aanvallende speler, maar dat beseft de jongeling ook zelf maar al te goed. "Ik begreep dat profvoetbal geen schouwspel is waar je je dribbelnummers en kunstjes moet tonen. Een aanvaller die niet scoort en geen assists geeft, zal altijd geviseerd worden. Je wordt afgerekend op je statistieken", liet Doku in zijn allereerste grote interview met Sport-Voetbalmagazine enkele weken geleden noteren.

Toekomstige opvolger Hazard?

Doku, die al vergeleken werd met Raheem Sterling en Douglas Costa, zou bij de Rode Duivels op termijn wel eens kunnen uitgroeien tot de natuurlijke opvolger van Eden Hazard. Met zijn 29 jaar kan Eden wel nog enkele jaren mee op het allerhoogste niveau, maar met Doku lijkt de troonpretendent wel al opgestaan. Volgens voormalig Anderlechtcoach Hein Vanhaezebrouck zou de jongeling wel eens een grotere carrière kunnen uitbouwen dan de Belgische draaischijf...

In zijn eerste seizoen bij Real Madrid mag de oudste van de broertjes Hazard dan wel met een titel pronken, een groot aandeel had hij er niet in. Aanslepende enkelproblemen en andere kwaaltjes zorgden ervoor dat de kapitein van de nationale ploeg amper aan 22 optredens voor De Koninklijke kwam en er nooit echt zijn stempel kon drukken. Het valt af te wachten of bondscoach Roberto Martinez tegen Denemarken en IJsland zijn goudhaantje wat extra rust zal gunnen met het oog op het komende seizoen dat voor de withemden op 20 september aanvangt. Misschien wel de kans voor Jérémy Doku om zijn eerste speelminuten mee te grissen en te tonen waarom sommigen in hem de opvolger van Hazard zien? Volgens Martinez is er voor hem alvast "een grote rol weggelegd in de toekomst"...

Volg de Nations League-wedstrijd tussen Denemarken en België op zaterdag 5 september om 20.45 uur live op VTM.