Vrijbuiters om de komende dagen in de gaten te houden

Tot dusver is de Tour geen succes geweest voor de vroege vluchters. Maar dat kan veranderen. Vandaag schotelt de zesde rit een heuvelachtige finale voor, met de col de la Lusette als hoofdschotel. De volgende dagen worden van hetzelfde allooi. Spek naar de bek van baroudeurs, waaronder een handvol Belgen. 

Na een rustige rit van Gap naar Privas, maakt het peloton zich weer op voor hoogtemeters in het Centraal Massief. Het zal wachten worden tot de laatste 50 kilometers om de weg te zien stijgen. De renners zullen de Mont Aigoual (1.500 meter hoogte) beklimmen: 34 kilometer klimmen. De col de la Lusette is de zwaarste klepper van de dag. Met zijn 11,7 kilometer aan gemiddeld 7,3% stijgingspercentage vormt de berg een beklimming van eerste categorie.
 
Vlak na de start kunnen enkele renners het hazenpad kiezen, maar die zullen bijna 150 kilometer vlakke wegen moeten trotseren voor de eerste beklimmingen. Een ander scenario is mogelijk, waarbij enkelingen hun kans wagen in de aanloop naar de Cap de Coste. Deze etappe kan dus een hapklare brok zijn voor baroudeurs.

Belgische kansen

Een discipline waarin enkele Belgen uitblinken. De specialist numero uno is Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Hij mocht al twee keer het zegegebaar maken in de Tour, en is erop gebrand om zijn palmares uit te breiden. Tot dusver focuste zijn team op de sprinter Caleb Ewan. Maar in de aankomende ritten lonken mooie kansen voor De Gendt, die zijn eigen troefkaart kan uitspelen. Hij kampte met rugpijn in de eerste dagen van de Tour, maar die lijkt voorlopig nog draaglijk.
 
Greg Van Avermaet (CCC) heeft tevens het juiste profiel. Hij is zowel op de vlakke als de stijgende wegen op zijn gemak, en is een specialist van de ontsnapping. Hij beschikt over goede benen, bewees hij met zijn aanwezigheid aan de kop van de koers tijdens de eerste bergritten. Zijn ploegmaat Michael Schär zal tevens zijn duivels trachten te ontbinden. Hij was al op de afspraak in de ontsnapping in de openingsrit, en zou dat kunstje in de volgende dagen kunnen overdoen. Idem voor Jasper Stuyven (Trek Segafredo), die een top tien-plaats reed in de openingsrit.
 
Andere kandidaten: Tiesj Benoot (Sunweb). Hij is een vaste klant tijdens lange ontsnappingen en ging dinsdag zijn kans, maar een spectaculaire val gooide roet in het eten. Hij blesseerde daarbij een vinger. Zonder echte kopman zou zijn team ook de kaart van Marc Hirschi en Sören Kragh Andersen kunnen trekken.

Het peloton waakt

Bij de Fransen denken we aan Lilian Cameljane (Total Direct Energie). In 2017 rondde hij een rit succesvol af na een lange solo-ontsnapping, op een parcours gelijkaardig aan het traject van de komende dagen. Ook Rémi Cavagna (Deceunink-Quick Step) komt in beeld: de Franse tijdritkampioen werd in extremis geselecteerd als vervanger van Zdenek Stybar en is tuk op een solonummertje
 
Maar om te ontsnappen uit het peloton heb je eerst de zegen nodig van je team, én van het peloton. De baroudeurs mogen geen dreiging vormen voor de andere teams, en mogen dus niet lid zijn van een team dat op het algemeen klassement mikt. Daarom dichten we Oliver Naesen (AG2R), ploeggenoot van Romain Bardet, minder kansen toe. Hij zal het moeilijker hebben om zich los te wrikken van het peloton. Idem voor Pello Bilbao (Barhain-McLaren). De winnaar van twee ritten in de Giro zal weinig vrijheid gegund zijn met Mikel Landa als kopman.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?