Het wordt luid met de beste rock-‘n’-rolldocumentaires

Films | Donderdagavond kan je om 23.50 uur kijken naar “The Ritchie Blackmore Story” op Canvas. De kronieken van de gitarist van Deep Purple staan garant voor wilde rockverhalen en voor wie daar niet genoeg van kan krijgen, lijst Proximus Pickx de beste rock-‘n’-rolldocumentaires op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Ritchie Blackmore Story

Zelfs voor de grootste fans van Deep Purple en zijn andere heavy metalband Rainbow is Ritchie Blackmore altijd al een mysterieuze man geweest. De man kan aardig overweg met zijn gitaar, maar hij bleef toch altijd wat in de schaduw van gitaristen als Brian May en Jimmy Page. De documentaire probeert hem uit die schaduw te trekken en gaat in op zijn vele escapades, ruzies en de reden waarom hij tot twee keer toe Deep Purple verliet. In de woorden van Gene Simmons: “Hij deed het voor de muziek.”

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

De titel zegt het eigenlijk helemaal. In de jaren '70 wilde Bob Dylan een hele tour lang alleen optreden in kleine zalen in dunner bevolkte steden, om zo dichter bij zijn publiek te zijn. Die tour noemde Dylan de Rolling Thunder Revue, en het werd een wilde rit van café naar parochiezaal. De gevierde filmmaker Martin Scorsese bundelde nooit eerder geziene beelden van die magische tour in de Netflixdocumentaire “Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese”. Een hele mond vol, en dat is passend voor een film die je achterlaat alsof je net op een achtbaan gezeten hebt.

Gimme Shelter

De groezelige concertfilm en documentaire “Gimme Shelter” volgt de Rolling Stones op de laatste weken van hun tour door de Verenigde Staten in 1969. Verschillende cameraploegen volgen de muzikanten zonder het verhaal op te zoeken met interviews of reconstructies. Dat geeft de film een rauwe en voor de tijd tegendraadse look. Het laatste concert van de tour was aan de Altamont Speedway in Californië, waar alles fout liep. De Hells Angels zouden die dag gewapend met biljartstokken voor security spelen, maar de heethoofden namen die rol nogal ernstig. Eerst gaven ze de zanger van de band Jefferson Airplane een klap voor zijn hoofd en later doodden ze een 18-jarige toeschouwer die op het podium probeerde te geraken. En dat allemaal voor de cameralenzen. Geen wonder dat de film heel wat losmaakte in 1970.


It Might Get Loud

Drie gitaristen stappen binnen in een filmstudio. Het is niet het begin van een slechte grap, maar wel van de documentaire “It Might Get Loud” uit 2008. Jack White (The White Stripes), The Edge (U2) en Jimmy Page (Led Zeppelin) vergelijken een kleine twee uur lang hun carrières, de ene al langduriger dan de andere, hun roots, gitaren en speelstijlen. Tussendoor leren ze elkaar zelfs een paar nummers aan. Drie grootmeesters van de gitaarmuziek die vrolijk als kinderen en als gelijken wat tateren over hun favoriete nummers en samen muziek maken: beter wordt het niet voor een rockliefhebber.


This is Spinal Tap

Toen de jaren ’80 de rockwereld compleet hervormden, was het tijd om die pretentieuze en zelfverheerlijkende concertdocumentaires van de jaren ’70 eens een satirische spiegel voor te houden. Neen, “This is Spinal Tap” is geen echte documentaire en Spinal Tap is geen echte band, maar omwille van de talloze rake observaties en de snijdende humor is het een belangrijke film in het genre. Meer zelfs, filmmaker Rob Reiner maakte een geheel nieuw genre populair met “This is Spinal Tap”: de mockumentary, het genre dat recent met “The Office” en “Modern Family” nog enkele van de populairste televisieseries voortbracht.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top