Afgelopen weekend betekende het einde van een historische gebeurtenis, want voor het eerst werd de ESL One Cologne online afgewerkt. De competitie was tot helemaal op het einde wonderbaarlijk. Als je de eindfase niet hebt kunnen volgen, heb je geluk. Hier volgt namelijk een samenvatting van de onverwachte resultaten.

© Liquipedia

Halve finales

Afgelopen zaterdag om 15u gingen de halve finales van start met de wedstrijd tussen G2 Esports en Heroic. De BO3 werd gespeeld op Vertigo (G2), Nuke (Heroic) en eventueel op Mirage indien nodig.

De eerste confrontatie kwam er dus op Vertigo, een map waarvan geweten is dat deze in het voordeel van G2 is, aangezien de spelers er zich op hun gemak voelen en weten welke tactiek ze moeten gebruiken. Maar de Denen hadden daarentegen de tijd genomen om de Fransen goed te analyseren. Ze weerstonden de aanvallen van de samoerai gedurende lange tijd en zorgden voor drie overtimes op de map. Uiteindelijk slaagde Heroic er zelfs in om G2 te onttronen op zijn map: 25-23.

Op de tweede map, Nuke, gold hetzelfde verhaal. Een spannende wedstrijd van begin tot eind, met opnieuw een overtime, dit keer in het voordeel van G2. Een zeer agressieve en succesvolle KennyS bracht zijn team op 1-1 met een score van 19-16.

De wedstrijd werd dus beslist op een derde zeer open map: Mirage, waardig voor een halve finale in Keulen.

Op de derde map was het, tot ieders verrassing, Heroic dat de leiding nam en een hels ritme oplegde aan aanvallende kant, waarbij het zelfs 11-4 voorkwam. Die voorsprong gaven de Heroic-spelers niet meer uit handen en ze wonnen de wedstrijd met 16-7.

De eerste finalist was dus verrassend het Deense Heroic, een onverwachte naam in deze fase van de competitie.

Op diezelfde dag volgde de tweede halve finale, Team Vitality versus NiP. Wie uit Frankrijk of Zweden kwam in aanmerking voor een historische finale in Keulen tegen Heroic?

De eerste map werd gekozen door Team Vitality. De Fransen opteerden voor Dust 2. En terecht, ze wonnen met duidelijke 16-7-cijfers.

De tweede map, gekozen door NiP, werd Overpass. De Zweden hoopten de achterstand weg te werken en een beslissende derde wedstrijd uit de brand te slepen. Maar het waren de bijen die een tweede keer wonnen: 16-13. Vitality stond zo voor het tweede jaar op rij in de grote finale van de ESL One Cologne na een bijna perfect parcours met slechts twee toegegeven maps gedurende de groepsfase tegen het Deense Astralis.

© ESL

Grote finale

De ESL One Cologne liep ten einde, twee tegengestelde stijlen ontmoetten elkaar in een laatste wedstrijd die onvergetelijk beloofde te worden. Aan de ene kant Dan “apEX” Madesclaire, de Franse kapitein met zijn unieke en gevreesde agressieve speelstijl. Aan de andere kant, Casper “CadiaN” Møller, de veteraan sluipschutter en aanvoerder van een verbluffend Deens team tijdens dit toernooi. De grote finale werd gespeeld in een BO5, wat de spanning tot het einde toe levendig hield op potentieel vijf maps.

De lange strijd begon op Mirage, de keuze van Heroic. De Denen leken op de top van hun kunnen te spelen tijdens hun offensief en wonnen de eerste helft met 9-6. Ze zetten vervolgens hun dynamiek voort en wonnen hun gekozen map met 16-7. Moesten de Franse spelers zich zorgen beginnen maken? De wedstrijd ging meteen verder op Inferno, de keuze van Vitality. De Denen kozen ervoor om als verdedigers te beginnen en slaagden erin om acht rondes op hun naam te schrijven tegenover zeven voor Vitality, ondanks het helse ritme dat door de bijen werd opgelegd. De spanning steeg.

Niets was echter gespeeld op Inferno, aangezien de Vitality-spelers logischerwijs terug zouden komen als verdedigers. De Denen hebben echter een goede aanvalslijn en wonnen ook de tweede map na een prachtige comeback: 16-13. De Fransen werden dus veroordeeld tot een “reverse sweep” (het omkeren van de situatie door de drie opeenvolgende maps te winnen zonder een enkele te verliezen).

De derde en uiteindelijk laatste map werd Nuke, de keuze van Heroic. Die map ligt Vitality normaal gezien goed, maar in deze finale konden we ons aan alles verwachten.

Zoals gebruikelijk wonnen de Denen de eerste helft als aanvallers: 9-6. Vitality stond aan de rand van de afgrond, maar het team geloofde er nog steeds in en dat was te voelen aan hun spelniveau. Maar het opgekrikte spelniveau bleek een maat voor niets. Heroic won met overmacht ook de derde map: 16-9. Terwijl de Vitality-spelers net als vorig jaar op de tweede trede van het podium eindigden, werden de Heroic-spelers tot kampioenen van de ESL One Cologne 2020 gekroond. Ze wonnen tegelijkertijd een deel van de $325.000 aan prijzengeld.

De Denen hebben laten zien dat met hard werk en ondanks de zomervakantie de beste teams ter wereld onttroond kunnen worden. Zal Heroic op zijn goede elan doorgaan? We zullen het team op de voet volgen in de ESL Pro League die morgen begint en de hele maand september doorloopt. We houden je via Pickx.be uiteraard op de hoogte.

© ESL & Proximus