Wie vult bij de Rode Duivels de leemte op die Kompany achterlaat?

Rode Duivels | Vincent Kompany verraste vriend en vijand toen hij plots zijn afscheid als voetballer aankondigde en hoofdtrainer werd bij Anderlecht. Roberto Martinez kreeg er meteen een probleem bij, want hij zag één van de sterkhouders van de gouden generatie afhaken. Proximus Pickx selecteerde daarom zelf al enkele kandidaat-opvolgers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kompany was op het WK 2018 nog outstanding en onder meer tegen Brazilië was hij beresterk. Hij scoorde toen, via Fernandinho, de 1-0. De verdediger was, indien fit, nog altijd één van de beste verdedigers van de Rode Duivels. Zijn voetballend vermogen, leiderschap, kopkracht en uitstraling zullen hard worden gemist. Toch moest Martinez al eerder naar oplossingen zoeken, want Kompany was vaak afwezig vanwege blessures.

Dedryck Boyata

Hij is de topkandidaat om Kompany op te volgen. De ex-speler van onder meer Manchester City en Celtic depanneerde al regelmatig als Vince the Prince er niet was. Bovendien is hij met zijn snelheid en kracht een goede aanvulling op Toby Alderweireld en Jan Vertonghen, die toch niet meer van de snelsten zijn. Boyata groeide bij Hertha BSC uit tot één van de betere verdedigers in de Bundesliga en is op zijn 29ste op de top van zijn kunnen. Boyata zal er wel niet bij zijn in de Nations League tegen Denemarken en IJsland, want hij kampt met een blessure aan zijn achillespees.

Jason Denayer

Hij verloor veel krediet bij de aanhang van België vanwege zijn partij tegen Wales op het EK 2016. Toen was Denayer nog te jong om een onthoofde defensie te leiden. Op zijn 25ste is Denayer uitgegroeid tot een vaste waarde bij Olympique Lyon. De Rode Duivel bereikte met de Franse club de halve finales van de Champions League en lijkt op de middellange termijn een vaste waarde te gaan worden in de Belgische defensie.

Thomas Vermaelen

Op zijn 34ste speelt hij in Japan en het zou zomaar kunnen dat achterin Alderweireld, Vermaelen en Vertonghen de dienst gaan uitmaken. Al moeten we ook bij Vermaelen – net zoals dat bij Kompany was – de eeuwige vraag stellen: hoe fit is hij? Bij Vissel Kobe kampt de ervaren verdediger ook regelmatig met blessures. Tegen Denemarken en IJsland zal hij niet aantreden, want de centrale verdediger mag vanuit Japan niet naar Europa reizen.

Zinho Vanheusden

Zonder twijfel het grootste verdedigende talent in België. De Limburger is op amper 21-jarige leeftijd aanvoerder van Standard en bewees al dat hij stilaan klaar is voor een selectie. Tot op heden werd Vanheusden nog altijd niet opgeroepen, maar het is slechts een kwestie van tijd vooraleer hij bij de kern van de Rode Duivels zal behoren.

Sebastiaan Bornauw

Dat kan ook gezegd worden van de ex-speler van Anderlecht. De verdediger kende een sterk eerste jaar bij FC Köln, waarmee hij toonde dat hij het niveau van de Bundesliga makkelijk aankon. Bornauw is relatief snel, scoort makkelijk met het hoofd en is verdedigend bij de les. Het zal zeer interessant worden om te zien welke ontwikkelingen hij dit seizoen doormaakt.

Leander Dendoncker, Brandon Mechele, Elias Cobbaut

Dendoncker speelde bij Anderlecht en Wolverhampton al centraal in de defensie en ook Martinez liet hem daar al eens opdraven. Het is echter niet zijn beste positie, want bij Wolverhampton doet hij het bijzonder goed als verdedigende middenvelder. Brandon Mechele en Elias Cobbaut werden ook al meermaals opgeroepen, maar zijn vooral spelers voor in de breedte. Cobbaut is daarnaast eerder een optie als er iets met de linksvoetige verdedigers Jan Vertonghen en/of Thomas Vermaelen zou gebeuren. Bondscoach Roberto Martinez kan hem evenwel niet in de selectie opnemen, want de linkspoot brak zijn enkel in Oostende en is 4 maanden out.

Volg de Nations League-wedstrijd tussen Denemarken en België aanstaande zaterdag om 20.45 uur live op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top