Geschiedenis leren van de televisie: balanceren tussen feit en fictie

Series | Voor 1,2 miljoen Vlaamse kinderen en tieners begint vandaag het nieuwe schooljaar. Vanop de schoolbanken leren ze de komende tien maanden onder meer over het Romeinse Rijk, de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van de Lage Landen en die van de wijde wereld. Maar ook als je niet meer naar school gaat, kan je nog behoorlijk wat opsteken over de geschiedenis – vanuit je luie zetel dan nog, achter het kleine scherm. Maar klopt het allemaal wel, wat je die acteurs ziet naspelen? Bij deze een overzichtje van een aantal geschiedenisseries die je dezer dagen kan bekijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roman Empire

Deze Netflix Orginal wordt door de streaminggigant omschreven als “stijlvolle mix van documentaire en weelderige historische epos” en “vertelt het turbulente, gewelddadige bewind van Commodus, Julius Caesar en Caligula.” We horen in ‘Roman Empire’ onder meer Sean Bean (‘The Lord of The Rings’, ‘Game of Thrones’) als verteller de revue passeren. Omdat het wel een docuserie is maar in de eerste plaats entertainment blijft, wordt alles met veel zin voor dramatiek door een legertje (Engelstalige) acteurs in beeld gebracht. Die dramatiek wordt extra in de verf gezet met opzwepende achtergrondmuziek. Toch werkten aan de serie een aantal prominente historici mee, dus je kan er best wel iets uit leren. Entertainend en leerrijk tegelijk, maar volgens een aantal analyses onder geschiedenisfanaten op het web moet je de gebeurtenissen in ‘Roman Empire’ wél met een serieus korreltje zout nemen.

Timeless: reizen door de geschiedenis

Geen documentaire of docuserie deze keer, maar regelrechte sciencefiction en dus… fictie. Centraal in de verhaallijn staat namelijk tijdreizen. Maar je kan intussen wel wat uit leren over een reeks historische gebeurtenissen die als inspiratie werden gebruikt.

Wanneer een experimentele tijdmachine wordt gestolen, krijgen een geschiedenisprofessor, een soldaat en een ingenieur de opdracht om de dader op te sporen. Ze ontdekken echter snel dat de dief van plan is de Amerikaanse geschiedenis te herschrijven. Bovendien blijkt dat elk van hen een band heeft met zijn plan, evenals met de mysterieuze organisatie die de ontwikkeling van de machine heeft gefinancierd

In de hoofdrollen zien we onder meer Abigail Spencer (foto), Matt Lanter en Malcolm Barrett. Deze serie komt uit de koker van NBC, maar je kan ze ook terugvinden op Netflix.

Weduwen na de val: recente Egyptische geschiedenis

Voor wie op zoek is naar harde feiten en niet naar entertainment, is er natuurlijk ook nog het “serieuzere werk”. ‘Weduwen na de val’ is een Canvas-documentairereeks: geen fictie, geen fantasie, geen tierlantijntjes en geen acteurs dus. In de aflevering van deze avond gaat documentairemaker Peter Verlinden op zoek naar het verhaal van Jehan Safwat Raouf. Zij is de weduwe van Anwar Sadat, de derde president van Egypte, die over het Noord-Afrikaanse land regeerde van 1970 tot 1981. Jehan leefde 32 jaar aan zijn zijde. “President Sadat was de eerste Arabische leider die vrede wilde met de Joodse staat Israël. Een zegen voor het Westen, maar een doorn in het oog van de Palestijnen en de Arabische wereld. De president bekocht het in 1981 met zijn leven. Voor haar ogen zag Jehan haar man vermoord worden”, leren we uit een samenvatting op de VRT-website.

De nieuwste aflevering van ‘Weduwen na de val’ is vanavond om 21.15 uur te zien op Canvas.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top