Bevoordeelt het Tour-parcours de Fransen?

Een Franse winnaar op de Grande Boucle: het is van Bernard Hinault in 1985 geleden. Dit jaar lijkt het koersparcours op maat van de Fransen gesneden: meer bergen, minder vlaktes. Terwijl de Franse chouchou Thibaut Pinot naar voren geschoven wordt, kunnen ook zijn andere landgenoten in het peloton hun streng trekken. Is er dit jaar meer kans dan anders op een Franse eindwinnaar in de Tour?

Vorig jaar nog triomfeerde de piepjonge Egan Bernal in Parijs, terwijl nochtans twee Fransmannen de koers gekleurd hadden: Julian Alaphilippe, die veertien dagen in het geel had gereden, en Thibaut Pinot, die tot zijn opgave door een blessure vlotjes met de favorieten meedraaide.
 
Dit jaar zouden onze zuiderburen alweer hun hartjes kunnen ophalen aan een landgenoot in de gele trui. Het parcours van de 107e Tour de France oogt pittig, met veel hoogtekilometers. De strijd zal gevoerd worden in de bergmassieven in het oosten en het zuiden van het land, vanaf de eerste week al. Gesneden koek voor de Franse coureurs, waarvan het gros zich als een vis in het water voelt op steile bergflanken. Dankzij hun klimkwaliteiten en hun vermogen als puncher kunnen zij zich laten gelden, zowel in het algemeen klassement als in de strijd om de ritzege.

Het jaar van Pinot?

Na de immense ontnuchtering van vorig jaar, is Thibaut Pinot belust op revanche. De Fransman verkeert in bloedvorm en wordt dan ook bij het kransje der favorieten gerekend. Het profiel van deze Tour is spek naar zijn bek: een bergachtig tracé met weinig vlaktes. Bovendien speelt hij een thuismatch in de tijdrit, waarvan de steile aankomst gelegen is op de Planche des Belles Filles. Gefundenes Fressen voor Pinot.
 
Over de Fransman wordt vanuit alle hoeken gezegd dat het ‘zijn jaar’ is, en dus is de druk aanzienlijk. Hoewel hij niet tot de topfavorieten behoort, zoals een Roglic of Bernal, kan hij wel een hoofdrol als outsider vertolken. Hij zal daarbij de onvoorwaardelijke steun krijgen van zijn team Groupama-FDJ, met name van zijn solide landgenoten David Gaudu en Rudy Molard, zijn trouwe garde in de bergen.
 
Bij de smaakmaker van de Tour 2019, Julian Alaphilippe, zal de lat lager liggen. De renner van Deceuninck-Quick Step mikt niet op het algemeen klassement. Maar de Fransman, die de laatste weken naar zijn beste vorm toegroeide (2e in Milaan – San Remo) is een puncher zonder weerga, die in staat is om de koers om te gooien. Waar de steile flanken hem liters zweet zullen kosten, is zijn profiel wel op maat gesneden om uit te blinken in de heuvels en het middengebergte. Hij snakt al een jaar naar succes, en zal dan ook hoogstwaarschijnlijk jagen op ritzeges. Ook de bolletjestrui zal hij allicht niet ongemoeid laten…

Een klimgeneratie

Een derde Fransman sprong in het oog op de Grande Boucle: Romain Bardet. Tweede in het algemeen klassement in 2016, derde in 2017 en de bollen in 2019: een indrukwekkend palmares voor deze grimpeur pur sang, die ook deze Tour zou kunnen kleuren. De frêle kopman van AG2R kan enkele troefkaarten uitspelen, op voorwaarde dat de benen volgen. Bardet kon nog niet zegevieren sinds de herneming. In de Dauphiné kwam hij bleekjes voor de dag. Maar op het hoogteparcours van deze Tour kan hij misschien aanknopen met zijn beste vorm. Zijn ploeg- en landgenoot Benoît Cosnefroy, een verdienstelijk puncher, zal eveneens op de afspraak zijn voor een ritzege.
 
Wie weleens voor de verrassing zou kunnen zorgen, is Guillaume Martin. De kopman van Cofidis maakte indruk in de Dauphiné, waar hij derde werd. Zijn team mikt in de eerste plaats op een ritzege, waar ze al twaalf jaar naar uitkijken, maar niets weerhoudt Martin ervan om te dromen. Als twaalfde van de Tour van vorig jaar, mag de klimmer ambities koesteren in deze bergachtige Tour.
 
Warren Barguil (Arkéa-Samsic) ten slotte, de beste klimmer van 2017, zal eveneens op de loer liggen. Hoewel ten dienste van zijn kopman Nairo Quintana, zal hij ook zijn eigen kans mogen wagen. 
 
Het parcours van de 107e Tour de France leent zich dus tot de kwaliteiten van de voornaamste Franse renners. Maar sterk zijn in de bergen zal niet volstaan: ook in de vlakke etappes zullen ze op hun hoede moeten zijn. En aangezien er slechts één tijdrit ingepland staat, zou die weleens doorslaggevend kunnen zijn daags voor de aankomst in Parijs. Hinault opvolgen zal dus geen sinecure worden – noch voor de Fransen, noch voor de anderen.

Ontdek het laatste nieuws over de Tour via deze link!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?