Bugs Bunny en vier andere stokoude cartoonfiguren die de tand des tijds doorstonden

Kids | Het is 80 jaar geleden dat cartoonkonijn Bugs Bunny voor het eerst op het kleine scherm te zien was. Na jarenlang de jager Elmer Fudd te pesten, is hij nog lang niet klaar voor zijn pensioen, net als veel oude tekenfilmpersonages. Deze cartoonfiguren draaien al een hele tijd mee, maar staan nog steeds in ieders geheugen gegrift.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bugs Bunny (1940)

Het konijn dat nonchalant aan een wortel knabbelt stelde voor het eerst de memorabele vraag “What’s up, doc?” in 1940 in de cartoon A Wild Hare van Looney Tunes. De populariteit van het dier schoot door het plafond en de rest is geschiedenis. In zowat elk van de honderden filmpjes waarin Bugs Bunny te zien is, heeft hij een conflict, bijvoorbeeld met de jager Elmer Fudd, de geschifte eend Daffy Duck of wereldveroveraar Marvin the Martian. Bugs zoekt dat conflict nooit zelf op, maar wie hem tegen de haren instrijkt, mag zich aan wraakacties verwachten. "Of course you realize, this means war!"

Tom en Jerry (1940)

De beste cartoons zijn vaak gebaseerd op klassieke rivalen: De jager en de prooi in Bugs Bunny, of de kat en de muis in Tom en Jerry. In het jaar waarin Bugs Bunny het levenslicht zag bij Looney Tunes, kwam Hanna-Barbera met hun kat en muis op de proppen. In elke video is muis Jerry de kat Tom te snel af, terwijl die laatste door de vrouw des huizes wordt aangemaand om het ongedierte eindelijk eens het huis uit te krijgen. Soms krijgt de kater niet alleen met de bazin, maar ook met de buldog Spike te maken, en dat eindigt meestal niet goed voor Tom. Tot enkele jaren geleden werden er nog steeds sporadisch afleveringen van Tom en Jerry gemaakt door Warner Bros.

Popeye (1933)

Popeye de eenogige zeeman is het geesteskind van Elzie Crisler Segar en verscheen voor het eerst in de strip Thimble Theatre op 17 januari 1929. Pas jaren later kreeg de strip de naam Popeye, toen het populaire personage centraal kwam te staan. Het succes groeide aan in de jaren 30, waarna Max Fleischer onder de vleugels van Paramount Pictures de personages in 1933 introduceerde op het scherm. De cartoons vonden gretig aftrek bij het kijkerspubliek en zouden zich razendsnel tot één van de populairste animatiereeksen van de jaren 30 kronen. Fleischer zou nog tot 1957 cartoons produceren. Vandaag zijn ze eigendom van Turner Entertainment en worden ze verdeeld door zusterbedrijf Warner Bros. In 1980 kroop Robin Williams in de huid van Popeye in de live-action film 'Popeye'.

Het handelsmerk van Popeye is pijp en zijn voorliefde voor spinazie. Na inname van de groente verandert hij in een spierbundel met bovenmenselijke kracht. Een terugkerend verhaalelement is de driehoeksverhouding tussen Popeye, zijn love interest Olive en zijn liefdesrivaal Bluto, een opvliegende macho. Vaak wil de behaagzuchtige Popeye zijn grote liefde voor zich winnen ten koste van Bluto. Die rivaliteit vormt dikwijls de basis van de cartoonscenario's. Popeye is zijn eeuwige rivaal doorgaans te slim af met ingenieuze valstrikken, sluwe plannen of een overtuigende retoriek.

Mickey Mouse (1928)

Mickey Mouse is wellicht de bekendste cartoonfiguur uit de stal van Walt Disney. De iconische animatiemuis ontsproot uit de koker van Walt Disney hemzelve, hoewel Ub Iwerks ook een aandeel had in zijn totstandkoming. De antropomorfe muis draagt doorgaans een rode short, grote gele schoenen en witte handschoenen. Zijn vaste entourage bestaat uit zijn vriendin Minnie Mouse, zijn vrienden Donald Duck en Goofy, zijn hond Pluto en zijn aartsvijand Pete (Boris Boef in het Nederlands). Mickey werd oorspronkelijk in de markt gezet als een warmhartige schelm, maar werd door de jaren heen gerebrand als een sympathieke knul, een imago dat versterkt wordt door zijn eerlijkheid en heldenmoed.

Mickey maakte zijn debuut in 'Steamboat Willie' (1928), één van 's werelds allereerste cartoons met geluidsband. Daarna verscheen hij in meer dan 130 films, waaronder 'The Band Concert' (1935), 'Brave Little Tailor' (1938) en 'Fantasia' (1940). Aanvankelijk verscheen hij enkel in kortfilms, maar hij is ook niet vies van langspeelfilms. Tien Mickey Mouse-cartoons werden genomineerd voor een Oscar voor beste geanimeerde kortfilm, waarvan slechts één de nominatie verzilverde in 1942. In 1978 werd Mickey Mouse de eerste cartoonfiguur met een ster op de Hollywood Walk of Fame.
 
 

Felix de Kat (1919)

Felix de Kat is een creatie van de Australische cartoonist en filmondernemer Pat Sullivan, al claimde de hoofdanimator van zijn studio Otto Messmer dat hij de figuur bedacht heeft. De antropomorfe zwarte kat met de witte ogen en de kamerbrede grijns, qua karakter geïnspireerd op Charlie Chaplin, is één van de meest herkenbare cartoonfiguren uit de geschiedenis. Hij kon als eerste animatiepersonage ooit een bioscooppubliek lokken met zijn populariteit. Op 9 november 1919, bijna exact een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, debuteerde een eerste versie van Felix de Kat, toen nog Master Tom geheten, in een kortfilm van Paramount Pictures. De ontvangst was gunstig, en dus produceerde de studio nog een film met Master Tom in de hoofdrol. Pas in de derde film, uitgebracht op 14 december 1919, werd het personage herdoopt naar Felix.

In 1924 kreeg de kat een rondere en meer aaibare vorm. Die nieuwe looks joegen zijn populariteit nog verder de hoogte in. Zijn beeltenis verscheen op allerhande merchandise zoals keramiek, speelgoed en postkaarten. Eind jaren 20 was zijn ster tanende door de komst van de cartoons met klank. De studio talmde te lang om hun cartoons van geluid te voorzien, waardoor ze een oubollig imago kregen. Toen de sprong eindelijk gewaagd werd, bleken de cartoons niet meer aan te slaan. Na een korte heropleving in 1936 stierf Felix de Kat een stille dood. Zijn revival kwam er pas eind jaren 50, met de 260 afleveringen tellende tv-reeks 'Felix the Cat'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top