"Community", de culthit die bleef terugkeren en nu misschien eindelijk een film krijgt

Films | In de nacht van donderdag op vrijdag kan je op CAZ kijken naar de laatste aflevering van Dan Harmon’s culthitreeks “Community”. De toekomst van de serie hing meermaals aan een zijden draadje, maar dankzij de mondige fans kwamen er uiteindelijk toch zes seizoenen. Maar hoe zit het met die beloofde film?

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Six seasons and a movie!” Dat riep het televisieverslaafde personage Abed al in het tweede seizoen van “Community” om het succes van zijn nieuwe favoriete programma te voorspellen. De slogan bleef hangen en trouwe kijkers zagen het als een voorbode over de levensduur van “Community” zelf. De schrijvers van de serie hadden namelijk de gewoonte om de zogenaamde vierde muur te doorbreken en subtiel of minder subtiel te refereren naar media in de echte wereld.
 
Maar meermaals zag het ernaar uit dat de serie over een groep studenten in een ‘community college’ niet zo’n lang leven beschoren zou zijn. Voor zender NBC was het niet het commerciële succes waar ze op hadden gehoopt, ondanks de lovende kritieken. De absurde en vaak niche humor van bedenker Dan Harmon kon niet hetzelfde grote publiek bekoren als hun kijkcijferkanon 30 Rock. Strubbelingen tussen Harmon en acteur Chevy Chase, die aanvankelijk gecast was als enige grote naam, leidden tot diens vertrek en voor het vierde seizoen besloot NBC ook Harmon de laan uit te sturen. De serie verloor veel van haar charme en leek ten dode opgeschreven.

And a movie

Maar de unieke humor van Harmon, die intussen ook enorm scoorde als medebedenker van animatiereeks “Rick and Morty”, lokte ook heel wat gepassioneerde fans. NBC bracht Harmon dan toch terug voor een vijfde seizoen, maar cancelde de serie daarna weer, waardoor fans die zich de slogan “Six seasons and a movie” herinnerden luidkeels protesteerden. Uiteindelijk was het Yahoo Screen dat de serie oppikte om een zesde seizoen te maken, maar kort na de release ging die streamingdienst ten onder. Dat betekende het definitieve einde voor de televisieserie.
 
Maar hoe zit het dan met die film? Fans zitten er alvast al jaren op te wachten en in 2014 al werd bevestigd dat de film zich in een vroege productiefase bevond. Maar nadat het zesde seizoen op een einde liep, erkende Harmon dat het erg moeilijk zou zijn om de film te maken en zei hij dat hij er nog niet mee bezig wilde zijn. In 2017 opperde hij dat er opnieuw gesprekken liepen en eerder dit jaar riep actrice Alison Brie de fans nog op om de oren open te houden.

Livestream

Toch hebben de makers nog heel wat hordes te overwinnen voor er een film kan komen. Verschillende leden van de cast zijn intussen uitgegroeid tot wereldsterren. Donald Glover, die volgens Harmon de sleutel is om een film te doen slagen, heeft zijn eigen serie “Atlanta” en een succesvolle carrière als rapper onder de naam Childish Gambino. Alison Brie schittert in “GLOW” en ook acteurs Ken Jeong, Yvette Nicole Brown en Joel McHale zullen het niet makkelijk hebben om nog een gaatje te vinden in hun agenda. Ook het talent achter de schermen heeft het druk, want twee van de schrijvers van “Community”, de broertjes Russo, maken intussen films voor Marvel, waaronder “Avengers: Endgame”. Kortom: De belangrijke spelers hebben wel wat beters te doen.
 
Toen de serie enkele maanden geleden op Netflix verscheen, werd de interesse onder de fans weer aangewakkerd. Opnieuw scanderen ze “Six seasons and a movie” en misschien krijgen ze binnenkort wel wat ze willen. Om geld in te zamelen voor de bestrijding van Covid-19, kwam de cast in mei in een livestream samen. De acteurs, inclusief Donald Glover, toonden interesse om de film te maken. Vingers gekruist dan maar?
 
Community gemist? Kijk dan vanaf het begin op Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top