5 jonge veulens om naar uit te kijken

Sport | Elk jaar staan een aantal jonge veulens aan de start van de Ronde van Frankrijk met de intentie om zich te onderscheiden. Proximus Pickx analyseerde het deelnemersveld en selecteerde een aantal renners die in aanmerking komen voor de jongerentrui (geboren na 01/01/1995) en die je maar beter in de gaten kan houden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is zowat de Remco Evenepoel van Slovenië. De amper 21-jarige klimmer won in 2018 de Ronde van de Toekomst en maakte in 2019 op amper 20-jarige leeftijd al de overstap naar de profs. Bij UAE - Team Emirates drukte hij meteen zijn stempel met 8 overwinningen, waaronder 3 etappes in de Vuelta en een knappe derde plaats in het eindklassement. De regerende Sloveense kampioen tijdrijden maakt dit jaar zijn Tourdebuut en etaleerde de afgelopen weken zijn hoogvorm. Zijn teller staat momenteel reeds op 5 overwinningen dit seizoen. Iets meer dan een week geleden eindigde hij nog als vierde in de Dauphiné. Benieuwd of hij een podiumplaats mag ambiëren in de Tour en wie weet wordt het misschien de allerhoogste trede?

Pavel Sivakov

Pavel Sivakov kreeg de wielergenen met de paplepel binnen. Als zoon van ex-wielrenners Aleksej Sivakov en Aleksandra Koijaseva stond het in de sterren geschreven dat de rijzige Pavel carrière in het wielrennen zou maken. De 23-jarige Rus maakte bij de jeugd meteen grote sier door onder meer de Ronde van Vlaanderen voor junioren (2015) en de Ronde van Italië voor beloften (2017) op zijn palmares bij te schrijven. In maart 2018 volgde dan de prestigieuze overstap naar Team Sky/Ineos, waar hij mocht proeven van de Vuelta en de Giro (vorig jaar knap negende in het eindklassement). Nu mag de Rus, in afwezigheid van zowel Christopher Froome als Geraint Thomas de rol van eerste luitenant van Egan Bernal spelen. En, vorig jaar indachtig, weet je maar nooit wat er dan kan gebeuren...

Lennard Kämna

BORA-hansgrohe komt met een fel gehavende ploeg aan de start van de Ronde van Frankrijk. Kopmannen Emanuel Buchman, vorig jaar nog knap vierde, en Maximilian Schachmann, likken beiden nog hun wonden na zware valpartijen de afgelopen weken, waardoor het jonge Duitse talent Lennard Kämna wel eens uit de schaduw zou kunnen treden. De 23-jarige ruilde begin dit jaar Team Sunweb in voor de formatie rond Peter Sagan en toonde in de vierde etappe van de Dauphiné nog zijn kunnen met een knappe zege in Megève. De wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2014 zou in zijn tweede Tour wel eens kunnen profiteren van zijn vrijbuitersrol, als zowel Buchman als Schachmann niet op de afspraak zijn.

Daniel Martinez

De laatste jaren drukt Colombia meer en meer zijn stempel op de internationale wielerwereld en produceert het Zuid-Amerikaanse land klimmer na klimmer. Bij Education First kunnen ze uitpakken met een mooie Colombiaanse drietand met de ervaren rot Rigoberto Uran die de jonge Daniel Martinez en debutant Sergio Higuita onder zijn vleugels moet nemen. Het wordt vooral uitkijken naar hoe Martinez, die recent nog de Dauphiné op zijn erelijst mocht bijschrijven, zijn hoogvorm etaleert in de Tour de France. Martinez is een eerder atypische Colombiaan, omdat hij naast een goed stel klimmersbenen ook over een prima tijdrit beschikt. De ideale mix voor een toekomstige Tourwinnaar? Dan moet hij natuurlijk wel voorbij zijn nog jongere landgenoot Egan Bernal, die dit jaar opnieuw de topfavoriet is om de jongerentrui weg te kapen.

Steff Cras

Bij de Belgen is het uitkijken naar het Tourdebuut van de 24-jarige Steff Cras. Voor het grote publiek een nobele onbekende, maar de renner uit de Kempen beschikt volgens zijn ploegleider Kurt Van de Wouwer over een profiel dat je bij Belgische renners niet vaak terugvindt. "Hij is een pure klimmer met een goede tijdrit. Op termijn kan hij een klassement rijden in de grote rondes", klinkt het bij Sporza. Cras eindigde in 2017 op een knappe vijfde plaats in de Ronde van de Toekomst, maar belandde de afgelopen twee seizoenen bij Katjoesja iet of wat op de achtergrond. Lotto Soudal viste hem opnieuw op en maakte van hem de verrassing in de Tour-selectie. Aan Cras om te tonen wat hij in zijn mars heeft.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top