Manuel Neuer, de comeback van de oninneembare vestiging

UEFA Champions League | Bayern München komt na de overwinning tegen Olympique Lyon in de halve finale woensdagavond opnieuw een stapje dichter bij een zesde beker met de grote oren. Dat de Beierse grootmacht niet in de problemen kwam in deze wedstrijd danken ze in grote mate aan sluitstuk Manuel Neuer die zijn ploeg op de sleutelmomenten rechthield.

Door Pickx

Deel dit nieuws

"We zijn verheugd en fier dat we deze match tegen een goed Lyon winnend konden afsluiten. Het is niet altijd even gemakkelijk om tegen spelers met dergelijke snelheid te verdedigen. Maar in het algemeen, hebben we een goede prestatie op de mat gelegd." Manuel Neuer is er zich wel degelijk van bewust: afgaande op de einduitslag (3-0) lijkt het alsof Bayern München er een gezondheidswandeling heeft opzitten in de halve finale van de Champions League, maar de match kon wel degelijk een andere richting zijn uit gegaan als les Gones zich efficiënter hadden getoond.

Neuer laat geen steek vallen

In het eerste kwartier werd de Beierse grootmacht verrast door het tactische schema van Lyon. Gestoeld op een solide verdediging lieten de troepen van Rudi Garcia de centrale verdedigers van Bayern tot op hun eigen helft komen om zo de tegenaanval nog beter te kunnen uitvoeren. Die strategie kon al meteen geloond hebben moest Memphis Depay na enkele minuten niet gemist hebben oog in oog met Manuel Neuer. Zoals wel vaker was de Duitse doelwachter ver uit zijn kooi gekomen. Hij dwong de Nederlandse aanvaller om naar de rechterkant uit te wijken, waardoor hij zijn trap deels miste.

Zoals bij goede doelmannen wel vaker het geval is, had Neuer ook een tikkeltje meeval wanneer de trap van Karl Toko Ekambi op de paal strandde. Daarna volstond een geniale flits van Serge Gnabry om de score voor de Rekordmeister te openen. De Duitsers verdubbelden daarna hun voorsprong, maar Lyon had hen wel degelijk aan het twijfelen kunnen brengen als ze in de tweede helft de aansluitingstreffer tegen de netten hadden gewerkt. Eens te meer dichtte Manuel Neuer echter de bres door als winnaar uit het duel met Toko Ekambi te komen. Op dat moment wisten de Fransen dat hun kansen in rook waren opgegaan.

Terug op topniveau

De wereldkampioen van 2014 herleeft dit seizoen met Bayern München. Na een breuk in het middenvoetsbeentje van de linkervoet opgelopen in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid in april 2017, beleefde Manuel Neuer een moeilijk 2017-2018. Niet gewoon aan het kleinste foutje van het sluitstuk beleefden de analitici met pijn in het hart de neergang van de reus op lemen voeten. Het is pas sinds dit seizoen dat de voormalige speler van Schalke 04 terug over zijn volledige potentieel lijkt te beschikken, tot groot plezier van zijn vele fans.

De 34-jarige Neuer was voor zijn glansrol tegen Lyon ook al beslissend in de poulefase tegen Tottenham. Bayern München sleepte dan wel een 2-7 overwinning in de wacht, maar Manuel Neuer diende in de eerste helft geregeld in te grijpen om zo de Engelsen niet toe te laten om vertrouwen te tanken. Zijn ervaring en zijn aura spelen dan ook een sleutelrol in één-tegen-één situaties met aanvallers. Dat Bayern dit seizoen een oninneembare vestiging is geworden dankt het dan ook in grote mate aan zijn laatste verdedigenswal die de boot drijvende houdt, wanneer iedereen zich in het strijdgewoel is gaan mengen.

Volg de Champions League integraal op Proximus Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Bovendien biedt Proximus Pickx in de Android-app (IOS volgt binnen enkele dagen) met de 'Interactieve video player' een gloednieuwe ervaring. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve video player je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top