Moto GP: een stand van zaken

Sport | Het Moto GP-seizoen is enkele weken geleden opnieuw van start gegaan. Tijd om een voorlopige balans op te maken.

Door MF

Hoe doen de sterren het en hoe is het gesteld met Marc Marquez, de zesvoudige kampioen die met een blessure kampt? Een overzicht.

Marc Marquez

Marc Marquez heeft nog niet veel plezier beleefd aan het nieuwe Moto GP-seizoen. Tijdens de coronacrisis heeft hij van de vrije tijd gebruikt gemaakt om te herstellen van een schouderblessure, maar tijdens de Grote Prijs van Spanje liep het opnieuw mis. Na een zware crash viel hij uit met een gebroken arm en na twee operaties is hij nog steeds niet volledig hersteld. De tijd begint te dringen als de 27-jarige Marquez nog een resultaat wil rijden dit seizoen, want de andere favorieten lopen op deze manier uiteraard uit op de zesvoudige Moto GP-kampioen.

Fabio Quartararo

De leider na vier GP's is voorlopig de grote belofte Fabio Quartararo. De 21-jarige Fransman won de eerste twee wedstrijden (Grote Prijs van Spanje en Grote Prijs van Andalusië). In de Grote Prijs van Tsjechië (de derde wedstrijd van het seizoen) moest Quartararo tevreden zijn met een zevende plaats en in Oostenrijk (de vierde wedstrijd van het seizoen) eindigde hij op de achtste plaats. In het algemeen klassement staat het jonge talent wel comfortabel aan de leiding met 11 punten voorsprong op de 34-jarige Italiaan Andrea Dovizioso.

Andrea Dovizioso

Ducati rekent dus voorlopig op de 34-jarige Italiaan Andrea Dovizioso. Hij boekte het voorbije weekend zijn eerste overwinning van het seizoen in Oostenrijk en daardoor doet hij opnieuw volop mee in de strijd om de titel. Hij sprong dit weekend over de 25-jarige Maverick Viñales naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Maverick Viñales

In de eerste twee wedstrijden eindigde de Spanjaard Maverick Viñales (25) net achter Quartararo, maar in de derde en vierde wedstrijd liet hij het, net zoals Quartararo, afweten. Hij eindigde op een teleurstellende 14de plaats in Tsjechië, waardoor Quartararo zelfs met zijn zevende plaats verder kon uitlopen in het algemeen klassement. Nu volgt Viñales op de derde plaats in de strijd om de titel.

Valentino Rossi

Valentino Rossi blijft voorlopig onder de verwachtingen. De 41-jarige Italiaan is aan zijn laatste seizoen bezig bij Monster Energy Yamaha, maar moet in het algemeen klassement voorlopig tevreden zijn met een vijfde plaats. Hij loopt al 29 punten achter op leider Fabio Quartararo. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Rossi de Grote Prijs van Spanje niet heeft uitgereden, want in Andalusië eindigde hij op een uitstekende derde plaats en in Tsjechië en Oostenrijk werd hij vijfde. De Italiaan is dus aan zijn laatste seizoen bezig bij Monster Energy Yamaha, maar aan zijn pensioen denkt hij nog niet, want hij gaat na dit seizoen voor twee jaar aan de slag bij Petronas Yamaha SRT.

Brad Binder

Een van de verrassingen dit seizoen is Brad Binder. De 25-jarige Zuid-Afrikaan van KTM is erin geslaagd om de Grote Prijs van Tsjechië op zijn naam te zetten en was daarmee de eerste Zuid-Afrikaan die een wedstrijd in deze sport kon winnen sinds Jon Ekerold in 1981 (350 cc-klasse in de Grote Prijs van Italië). Dankzij zijn overwinning en zijn andere uitstekende races staat Binder voorlopig op de vierde plaats in het algemeen klassement.

Joan Mir

Suzuki had ongetwijfeld meer verwacht van de start van het nieuwe seizoen. De 22-jarige Spanjaard Joan Mir deed het wel niet slecht in de vierde wedstrijd van het seizoen, want in Oostenrijk eindigde hij op een knappe tweede plaats. Daardoor stijgt hij ook meteen naar de negende plaats in het algemeen klassement.

Takaaki Nakagami

Bij Honda ten slotte rekenen ze vooral op Takaaki Nakagami. De 28-jarige Japanner, vorig jaar 13de, eindigde al op een 10de, 4de, 8ste en 6de plaats. Daardoor staat hij in het algemeen klassement op de 6de plaats.