Analyse Union SG (1B): van 'outsider' naar titelfavoriet dankzij gerichte transferpolitiek

Challenger Pro League | In de laatste rechte lijn richting competitiestart nemen we de acht deelnemers voor het Proximus League-seizoen 2020 - 2021 even onder de loep. Wie liet zich gelden op de transfermarkt, wat vertelden de oefenduels ons en tot waar reiken de ambities? Vandaag is Union Sint-Gillis aan de beurt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Union Sint-Gillis zette in 2019 -2020 een stapje vooruit waardoor ze effectief lange tijd mee konden strijden voor de (tweede) periodetitel. Maar uiteindelijk kwamen de Brusselaars nog altijd te kort op de momenten waarop het moest gebeuren. Dat leverde Union uiteindelijk een vierde plek in het eindklassement op in een reeks waarin de top 5 aan elkaar gewaagd was.

Met de promoties van Beerschot VA én OHL en de extra-sportieve degradatie van Excelsior Virton zou in het nieuwe seizoen wel eens het moment van de Brusselaars gekomen kunnen zijn.

Gevoelig versterkt

Eén van de grotere manco's in het voorbije seizoen was het gebrek aan een sluipschutter. Dat loste de club al vrij vroeg in het tussenseizoen op met de komst van Deniz Undav. De Duitser liet in de voorbereiding al zien dat hij over het nodige torinstinct beschikt om die rol op zich te nemen. Later strikte Union ook nog Dante Vanzeir, die bij Beerschot al bewees dat hij ook heel trefzeker kan zijn. Hij zal het vertrek van Serge Tabekou mee moeten opvangen.

Voorts verliet ook aanvoerder Pietro Perdichizzi ietwat onverwacht de club. Hij ging aan de slag bij titelconcurrent Westerlo, maar werd wel goed vervangen door de ervaren Christian Burgess. Die ontpopte zich de voorbije jaren tot clubicoon bij Portsmouth en kreeg er vorig seizoen zelfs de titel van 'Speler van het Jaar'. Daarnaast werden er met Lapoussin, Moris en François ook nog eens drie sterkhouders van Virton aangetrokken om de selectie gevoelig te versterken. Youngsters Leynen, Herbots en de Fransman Boutouil zijn de andere nieuwkomers.

Crescendo

Union liet in de voorbereiding regelmatig zien tot wat het in staat is. De Brusselaars begonnen aarzelend met een nederlagen tegen Schaerbeek (1-0) en RC Genk (3-1), maar nadien ging het crescendo met de resultaten. KV Oostende (2-1), RC Lens (3-1), Standard (4-2) en Valenciennes (3-0) gingen allemaal voor de bijl.

De troepen van Felice Mazzu brachten aangenaam voetbal met veel goals en die goals kwamen ook weer van alle kanten. Maar liefst tien verschillende spelers pikten hun goaltje mee. Speerpunt Undav en spelmaker Nielsen waren de vlotste doelpuntenmakers; zij scoorden elk 3x.

Nu of nooit?

Union lijkt - meer dan de voorbije jaren - echt klaar om een rol als titelkandidaat op zich te nemen. De Brusselaars hebben gericht en slim ingekocht en moeten in staat zijn om dit jaar wél tot op het einde mee te strijden voor de titel. Alle verliezen werden dubbel en dik opgevangen en de ijzersterke centrale as (Teuma - Nielsen) bleef wél in het Dudenpark. Het zou wel eens nu of nooit kunnen worden voor de traditieclub.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top