Waarom The Shawshank Redemption te boek staat als de beste film aller tijden

Films | Niet "The Godfather" of "The Dark Knight", maar wel "The Shawshank Redemption" prijkt al 12 jaar steevast op nummer 1 in de IMDb-lijst van beste films ooit gemaakt. En dus mag het gevangenisdrama van regisseur Frank Darabont zich op de borst kloppen als de beste film aller tijden. Waaraan heeft de film die status te danken?

Door Proximus

Deel dit nieuws

"The Shawshank Redemption" vertelt het verhaal van een innige vriendschap tussen Red (Morgan Freeman) en de onschuldige bankier Dufresne (Tim Robbins), die samen het dagdagelijkse leven in de gevangenis trotseren. Dufresne wordt er het slachtoffer van verkrachtingen en brute cipiers, maar geeft nooit af in zijn ultieme doel om zijn ten onrechte verloren vrijheid te herwinnen.

Toen de verfilming van het kortverhaal van Stephen King in 1994 in de zalen werd gebracht, flopte het aanvankelijk. Tegenover een budget van 25 miljoen dollar leverde de box office slechts 16 miljoen dollar op. "The Shawshank Redemption" had dan ook te leiden onder stevige concurrentie van onder meer "Forrest Gump" en "Pulp Fiction". Bovendien droegen ook de moeilijk uitspreekbare titel en de volledige mannelijke cast niet meteen bij aan het succes.

Kabeltelevisie brengt film live in de huiskamer

Ondanks de tegenvallende box office en gematigd positieve kritieken sleepte de film 7 Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er echter geen enkele wist te verzilveren. Het sein echter voor productiehuis Warner Bros. om de film een tweede leven te geven in de videotheek. Daarnaast werd het productiebedrijf achter de film ook opgekocht door het Turner Broadcasting Concern, dat de film als het ware grijs draaide op de eigen televisiestations TNT en TBS. En zo werd "The Shawshank Redemption" het Amerikaanse publiek als het ware met de paplepel ingegeven.

Universeel verhaal spreekt iedereen aan

Wat voorts ook een belangrijke rol speelde bij het succes is het universele verhaal dat "The Shawshank Redemption" uitademt. Iedereen zit als het ware wel op een of andere manier gevangen, zij het in zijn/haar job, relatie of levensstijl. Een film die toont dat er ondanks alles steeds hoop aan de einder gloort, biedt dan ook een troostende ervaring. De film staat bovendien bol van de tegelwijsheden, genre ‘I guess it comes down to a simple choice: get busy living, or get busy dying', die de cultus van de film naar een nog hoger niveau stuwden.

Bovendien presteert de volledige cast op de toppen van hun kunnen: van de enigmatische Red (Morgan Freeman), over de nooit aflatende Dufresne (Tim Robbins) tot en met de norse gevangenisdirecteur (Bob Gunton) en de broze bibliothecaris (James Whitmore). Voeg daar nog de indrukwekkende beelden van director of photography Roger Deakins aan toe en je hebt een prent om u tegen te zeggen.

Voor wie toch liever zelf wil oordelen: "The Shawshank Redemption" is zondag vanaf 19u55 te bekijken op VIER. Wie liever zonder reclame van de kijkervaring geniet, kan terecht in de Netflix-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top