Drie acteurs die andere oorden opzochten

Films | Eind juli vierden Tom Hanks en zijn vrouw Rita Wilson feest, ze werden namelijk officiële inwoners van Griekenland. Maar ze zijn niet de enige acteurs die zich een nieuwe nationaliteit aanmeten. Proximus Pickx geeft je enkele voorbeelden van andere sterren die voor een grote verandering op hun identiteitskaart gingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds eind juli mogen Tom Hanks en Rita Wilson zich officieel Griekse burgers noemen. Het acteurskoppel en hun kinderen kregen vorig jaar al de titel van Griekse ereburgers, maar konden omwille van de coronacrisis pas twee weken geleden hun paspoorten ophalen. De titel ereburger werd hen toegekend nadat Hanks in 2018 zijn uiterste best deed om mensen bewust te maken van de ernst van de branden die de gebieden rond Athene verwoestten. Die branden hebben meer dan 100 mensen het leven gekocht. "Tom Hanks is een persoon die echte interesse toonde in de mensen die leden onder de branden in Mati. Hij was diegene die de kwestie in de wereldwijde media kreeg”, vertelde de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Takis Theodorikakos in december.
 
Het koppel ziet er dolgelukkig uit terwijl ze hun paspoorten omhooghouden op een foto die Hanks zelf op Instagam plaatste. Griekenland is dan ook geen onbekend terrein voor hen: Wilson is half Grieks en Hanks bekeerde zich eerder al tot de Grieks-Orthodoxe kerk.
 

Gérard Dépardieu
 
Gérard Depardieu ging in 2013 ook voor een grote verandering, toen hij zich registreerde als inwoner van Rusland. De Franse acteur besloot het Russisch staatsburgerschap aan te vragen nadat de Franse regering kritiek had op zijn besluit om naar het buitenland te verhuizen om hogere belastingen te vermijden. Sinds januari 2013 staat Depardieu dus gerigestreerd als Russische burger en hij voelt zich er helemaal thuis. “Ik hou enorm van Rusland”, vertelt Depardieu. “Ik ken al jullie componisten en ik kan zeggen dat ik geboren ben met de Russische cultuur.”
 
De Fransman, die de afgelopen vijf decennia in meer dan 170 films speelde, heeft een goede relatie met de Russische president Vladimir Poetin ontwikkeld en sprak zich eerder al uit over de annexatie van het Krim door Rusland. Toch lijkt zijn geliefde Rusland niet de eindbestemming te zijn, want de acteur kondigde aan dat hij van plan was om ook het Turkse staatsburgerschap aan te vragen.

Ralph Fiennes

Ralph Fiennes, die de meesten kennen als Voldemort in de ‘Harry Potter’-films, was de eerste grote buitenlandse ster die tot ereburger van Servië werd uitgeroepen. Het initiatief kwam van het Servische ministerie van Cultuur. Fiennes kreeg de titel om zijn werk in het land te eren, want in 2011 filmde hij er de eerste film die hij ook zelf regiseerde: ‘Coriolanus’. Daarna filmde hij in 2018 ook ‘The White Crow’ in Servië.  
 
Fiennes maakt echter geen plannen om van Groot-Brittannië naar Servië te verhuizen. “Dit is iets anders dan een Servische burger proberen worden”, vertelde Simon Beresford, de manager van Fiennes. “Het is meer alsof je de 'sleutels van de stad' krijgt.” Volgens Beresford blijft Fiennes een Brits staatsburger, maar heeft hij “is ontzettend dankbaar voor de eer en de waardering die hij van de Servische bevolking krijgt voor de jaren die hij in hun land heeft gewerkt”.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top