Schoonheid in coronatijden: de Antwerpse provincie in vijf prachtnummers

In deze moeilijke tijden voor de provincie Antwerpen, blikken we terug op enkele liedjes die ons herinneren aan de schoonheid van ’t stad en het omringende platteland. In deze vijf nummers bezingen Antwerpse artiesten hun geliefde provincie. Luister mee…

1. Wannes Van de Velde - Ik wil deze nacht in de straten verdwalen

We trappen onze muzikale tour door de provincie af in ’t stad zelf. Dit nummer groeide doorheen de jaren uit tot niet alleen maar een klassieker, maar onbetwist cultureel erfgoed. Het lied is een geesteskind van oer-Antwerpenaar Wannes Van de Velde. De volkszanger schreef het nummer in 1973 voor de film ‘Home Sweet Home’ van regisseur Benoît Lamy. Het verscheen later op het album ‘Ne zanger is een groep’. ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen’ is het bekendste nummer dat Van de Velde, overleden in 2008, ooit heeft ingezongen.

2. Fixkes – Kvraagetaan

In november 2005 werd Fixkes opgericht door Sam en Jan Valkenborgh. ‘Fixkes’ is een bijnaam die Sam in zijn jeugd kreeg. Hun debuutsingle ‘Kvraagetaan’ uit 2006 is een nostalgische terugblik van de bandleden op hun kinderjaren in Stabroek. Het ganse lied is in het streekdialect van Stabroek gezongen en staat bol van het jeugd- en streeksentiment. ‘Dialectpop’, noemden de sympathieke jongens hun eigen stijl weleens.

3. Louis Neefs – M’n dorp (Gierle) in de Kempen

Louis Neefs, geboren en getogen in de Antwerpse Kempen, groeide tijdens zijn muziekcarrière uit  tot een voorvechter van het Vlaamse lied en de kleinkunst. In ‘Laat ons een Bloem’ etaleerde hij zijn voorliefde voor de natuur en toonde hij bezorgdheid over haar voortbestaan. Met zijn karakteristieke diepe, warme stem bezong hij ook z’n Kempense geboortedorp Gierle – deelgemeente van Lille. “Met een beetje heimwee”, zo vertelt Neefs in de intro van het nummer.

4. Jan van Gool - Turnhout stad om van te dromen

‘’t is een stad om van te dromen, beter dan Parijs of Rome…” Aan chauvinisme (met misschien enige zin voor overdrijving) geen gebrek in ‘Turnhout stad om van te dromen’, een nummer dat Turnhouts volksfiguur Jan van Gool inzong ter promotie van de ‘speelkaartenstad’. Van gool was in zijn geliefde stad jarenlang De Tijl, die telkens de Tijlstoet tijdens de driejaarlijkse de Tijlfeesten afsloot.

5. Tourist LeMC – Mijn Stad

Eindigen doen we waar we begonnen zijn: in de trotse stad Antwerpen. In het sappigst mogelijke Antwerpse dialect wijdde hiphopper Tourist LeMC op zijn debuutalbum ‘Antwerps Testament’ een volledig nummer aan ‘zijn stad: ‘Mijn Stad’. Rapper Johannes Faes haalde voor zijn kenmerkende stijl de mosterd bij de Franse hiphopscene van eind jaren negentig en het reggae-genre, maar vooral ook… uit de kleinkunst, een throwback dus naar Louis Neefs hierboven.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?