One day, one goal: verschroeiende halve volley van Dani Alves jaagt Getafe-doelman schrik aan

Maart 2011. Hun tachtigste seizoen op rij in de hoogste Spaanse voetbalcompetitie is een waar boerenjaar voor FC Barcelona. Met een sterrenelftal bestaande uit o.a. Messi, Iniesta, Xavi, Piqué en Puyol – het “beste team” waar coach sir Alex Ferguson ooit tegen uitkwam, aldus hemzelve – verpletteren de Catalanen de tegenstand en pakken ze drie prijzen: de landstitel, de Champions League en de Supercup. De beauty van Dani Alves in de competitiematch tegen Getafe was één van de vele hoogtepunten dat seizoen.

Getafe zakte ongetwijfeld met knikkende knieën af naar het imposante Camp Nou, want de staartploeg wist dat Barça sinds de winterstop geen enkele competitiematch verloren had, en in 10 van zijn 12 wedstrijden de volle buit had gepakt.
 
Weinig hoop dus voor de bescheiden club uit de Madrileense voorstad, al achtten ze zichzelf door het gelijkspel van de Catalanen tegen Sevilla de week voordien niet geheel kansloos

Kanonskogel

17 minuten na de aftrap demonstreerde Dani Alves dat er vanavond niets te rapen viel voor de bezoekers: de Braziliaanse rechtsachter ziet een afvallende bal voor de zestien van de tegenstander uit de lucht vallen en spurt moederziel alleen richting de plek waar het leer enkele seconden later zal landen.

Het nummer 2 twijfelt niet en plant vlak na de stuit zijn rechter tegen de bal: de halve volley resulteert in een welgemikte kanonskogel richting rechterhoek van de goal. Getafe-doelman Codina ziet met lede ogen hoe de streep zijn richting uitkomt. Een wanhoopspoging om het schot uit zijn doel te ranselen is tevergeefs: de 1-0 is een feit. 
 
Vlak na de rust zou eeuwige belofte Bojan de score verdubbelen. Getafe kon in de slotfase nog milderen tot 2-1 met een fantastische volley van Manu Del Moral, maar dat is slechts een voetnoot. De voorstedelingen maakten nooit aanspraak op een gelijkspel – laat staan een driepunter.

Kampioen

Nadien zou de motor van Barcelona sputteren in de competitie, met drie gelijke spelen en één nederlaag in 9 matchen. Barça zou uiteindelijk toch nog kampioen worden met vier punten voorsprong op vicekampioen en eeuwige rivaal Real Madrid. Getafe eindigde net boven de degradatiestreep.

Dani Alves verruilde in 2016 Barcelona voor Juventus. Hij zou slechts één seizoen bij de Italiaanse landskampioen doorbrengen, alvorens koers te zetten richting PSG. In zijn twee seizoenen onder de Eiffeltoren pakt hij alle mogelijke nationale trofeeën; de Parijzenaars blazen in eigen land steevast alle concurrentie weg. Sinds vorig jaar bolt de 37-jarige Braziliaan uit in zijn geboorteland, bij São Paulo.

Fan van deze reeks? Lees de vorige aflevering, over de heerlijke teamgoal van Arsenal, afgerond door Jack Wilshere.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?