Toerist in eigen land: deze series en films laten je Limburg ontdekken

Series | Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het audiovisuele archief om die staycation van een gepaste trailer van eigen bodem te voorzien. Deze week richten we onze blik op Limburg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Undercover

Beginnen doen we met de populaire crimiserie van het moment in België en Nederland. In Undercover, voor het eerst uitgezonden op Eén maar tegenwoordig ook te zien op Netflix, infiltreren twee undercoveragenten, de Belg Bob Lemmens (Tom Waes) en de Nederlandse Kim de Rooij (Anna Drijver), in een organisatie van de Nederlandse drugsbaron Ferry Bouman. Ze doen zich voor als een koppel dat op de Limburgse camping komt wonen waar Ferry zijn weekenden doorbrengt en veel van zijn duistere zaakjes regelt. De serie werd een groot succes: seizoen 2 van Undercover komt dit najaar op Eén en nog later zal er een film uitgebracht worden over drugsbaron Ferry.

2. Katarakt

Van 2007 tot 2008 kon je op Eén kijken naar de serie Katarakt. Het verhaal, met een hoofdrol voor Karlijn Silighem, speelt zich af in de fruitteeltsector van Haspengouw, een streek die onder meer door de provincie Limburg loopt. Silighem vertolkt de rol van Elisabeth Donkers, die het fruitbedrijf van haar vader van het faillissement wil redden. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. Haar beslissingen leiden tot botsingen met familieleden en ook een aanslepende oogziekte helpt haar niet. De serie zette de streek zodanig in the picture dat er toeristische initiatieven, waaronder een Katarakt-route, werden opgezet.

3. De Smaak van De Keyser

Na Katarakt kwam er vrij snel een nieuwe serie die de provincie Limburg in de kijker zou zetten. Van eind 2008 tot begin 2009 verscheen er op de openbare omroep de serie De Smaak van De Keyser, met onder meer een hoofdrol voor Matthias Schoenaerts. De Smaak van De Keyser werd een familiesaga rond drie generaties aan vrouwen die werkten voor een Hasseltse jeneverstokerij. Het typische streekproduct neemt een centrale rol in het verhaal waar de mysterieuze dood van een familielid in de Tweede Wereldoorlog wordt onderzocht. Over de serie, die werd opgenomen op diverse Hasseltse locaties, liep lange tijd een tentoonstelling in het Jenevermuseum van Hasselt. Later verscheen de serie zelfs op de Franstalige zender La Une.

4. Marina

Limburgers zijn wereldburgers. Zeg dat maar eens aan bijvoorbeeld Rocco Granata. In 2013 lanceerde Stijn Coninx zijn langverwachte film over het leven van de Italiaanse zanger, die naar België emigreerde toen zijn vader in de steenkoolmijnen van Waterschei ging werken. In ons land ontdekt Rocco, die in de film wordt vertolkt door Matteo Simoni, de liefde voor muziek. De film zelf kreeg dezelfde titel als de grootste hit van Rocco Granata. Marina werd een wereldhit, tot grote verrassing van Granata zelf. Toen de film voor het eerst op de Vlaamse televisie werd getoond, brak Marina het record van aantal kijkers bij een tv-première. De film snoepte het record af van Titanic.

5. De Slag om de Schelde

Hasselt was niet alleen het decor van een Vlaamse serie, ook in een internationale filmproductie kwam de Limburgse hoofdstad mooi in beeld. Voor de opnames van De Slag om de Schelde, een grootschalige oorlogsfilm, werd er onder meer gefilmd op de Hasseltse Havermarkt. Ook in Sint-Truiden werden enkele scènes gedraaid op een voormalig vliegveld. Onder meer Netflix had een vinger in de pap. Het streamingplatform verdeelde de film wereldwijd. Onder meer Tom Felton, de man die gestalte gaf aan Harry Potter-rivaal Draco Malfidus, maakte deel uit van de cast.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top