Ode aan Neil Armstrong: enkele films over maanlandingen die je moet zien

Films | Neil Armstrong, geboren op 5 augustus 1930, stierf in 2012. Vandaag herdenkt Proximus Pickx hem op de dag hij 90 jaar zou worden. In 1969 werd hij de eerste mens die voet aan de grond zette op de maan. Tijd om een aantal films uit te lichten met de maanlanding als rode draad doorheen de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

First Man (2018)

Ryan Gosling speelt in deze film… Neil Armstrong. De film vertelt het verhaal van de moeilijke weg die de astronaut en het enorme team rondom hem aflegden naar die memorabele 20 juli 1969, toen hij samen met Buzz Aldrin op de maand landde. Een verhaal over tegenslagen, een moeilijk proces, maar met een prachtige beloning: de maanlanding.

'First Man' kreeg zeer goede kritieken vanwege het uitmuntende verhaal en de goede acteerprestatie van Gosling. De wereldwijde omzet haalde de kaap van 106 miljoen dollar (zo'n 90 miljoen euro).

Apollo 11 (2019)

Zet je neer voor 93 minuten kijkplezier, want de documentaire 'Apollo 11' is een lust voor het oog. Uiteraard vertelt dit het verhaal van de maanlander Apollo 11, die richting de maan reisde met aan boord de wereldbekende astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin.

Er worden onder meer nooit eerder vertoonde beelden op de kijker afgevuurd en er was achteraf bijzonder veel lof voor de documentaire. Critici bestempelde de documentaire zelfs als een ‘thriller’ met een goed einde. Een documentaire met filmallures.

2001: A Space Odyssey (1968)

Een legendarische film. Punt. Regisseur Stanley Kubrick zorgde voor een baanbrekende film vanwege de special effects en het verhaal was ook spectaculair. Het begin speelt zich af bij het ontstaan van de mens en het einde liet de kijkers verbijsterend achter.

'2001: A Space Odyssey’, te bekijken via Netflix, is een ‘must see’, want filmcritici zijn het ook 52 jaar later nog altijd eens: het is de beste sciencefictionfilm ooit.

Apollo 13 (1995)

'Houston, we have a problem', en dat is een understatement. In dit waargebeurde verhaal trekken astronauten Lovell, Haise en Swigert in 1970 met de Apollo 13 naar de maan. Er is nog maar weinig interesse in hun ‘avontuur’, maar dat verandert wanneer ze problemen krijgen en een terugkeer naar de Aarde bijzonder moeilijk wordt…

Regisseur Ron Howard pakte uit met een straffe cast met onder meer Tom Hanks, Ed Harris en Kevin Bacon. Howard kon tevreden terublikken op zijn werk, want de commentaren waren zeer positief. 'Een meesterlijk verhaal', dat ook nog eens wereldwijd 355 miljoen dollar (301 miljoen euro) opbracht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top