De dag waarop Van Avermaet voor altijd Gouden Greg zou worden

Sport | Dag op dag vier jaar geleden beleefde de Belgische wielerwereld een moment om blijvend te savoureren. In Rio de Janeiro, op het wereldvermaarde strand van Copacabana, kroonde Greg Van Avermaet zich op 6 augustus 2016 tot Olympisch kampioen wielrennen. Een terugblik.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Greg Van Avermaet lijkt als kleinzoon van twee (bescheiden) wielrenners en met een fietsende vader in de wieg gelegd voor een carrière op twee wielen. Maar de Oost-Vlaming, die vernoemd werd naar Greg LeMond, stort zich in eerste instantie op een andere passie: voetbal. Tot en met de beloftencategorie verdedigt hij het doel van SK Beveren, maar dan steekt de wielermicrobe onherroepelijk de kop op.

Van bij de junioren maakt Van Avermaet indruk met zijn niet aflatende doorzettingsvermogen en zijn trainingsdiscipline. In 2007 betreedt hij dan ook met grote trom het profcircuit, door in zijn eerste wedstrijd meteen de zegeruiker weg te kapen. In de schaduw van Philippe Gilbert blinkt de schoonbroer van ex-wielrenner Glenn D'Hollander vooral uit met zijn regelmaat en ereplaatsen, maar daar zou in 2016 voor eens en voor altijd verandering in komen.

Van net niet tot boenk erop

Na een succesvol 2016, waarbij Van Avermaet de Omloop het Nieuwsblad en de vijfde etappe in de Tour met een indrukwekkende solo op zijn palmares mocht bijschrijven, trekt de Oost-Vlaming vol zelfvertrouwen richting Rio. Op papier is de wegrit op 6 augustus, de openingsdag van de Olympische Spelen, spek naar de bek van de echte klimgeiten, maar Van Avermaet wil toch zijn beste beentje voorzetten.

Op zo'n 70 kilometer van de streep zondert een trosje favorieten zich stilaan af. Op de laatste beklimming van de steile Vista Chinesa op 20 kilometer van de aankomst muizen topfavoriet Vincenzo Nibali, Sergio Henao en Rafal Majka er vanonder, terwijl Van Avermaet lijkt te kraken in alle voegen. De doorzetter pur sang geeft echter niet af en put nieuwe moed als hij in de afdaling Nibali en Henao na een valpartij langs de kant van de weg ziet liggen. Majka, de bolletjestrui van de voorbije Tour, lijkt onbedreigd naar de zege te rijden, zeker wanneer de achtervolging maar niet op gang lijkt te komen.

Wanneer de Deen Jakob Fuglsang demarreert, is Van Avermaet er echter als de kippen bij om mee te glippen. Samen rijden ze het gat in de slotkilometers razendsnel dicht op Majka, die stikkapot zit. Fuglsang probeert de spurt van de kop af te regelen, maar er staat geen maat op Van Avermaet, die zich los naar de olympische titel sprint. Na vele jaren net niet is het er ditmaal boenk op.

2017 wordt een grand cru

Na zijn gouden medaille lijkt de BMC-renner helemaal los. In plaats van op beslissende momenten de verkeerde keuze te maken of te woekeren met zijn krachten, valt in het seizoen 2017 alles op zijn plooi. Met als gevolg een fantastisch voorjaar, met onder meer overwinningen in de Omloop het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en zijn eerste monument met Parijs-Roubaix. De Belgische alleskunner rondt het wielerjaar dan ook af met een eerste plaats op de UCI WorldTour-ranking.

De jaren nadien streeft Gouden Greg (voorlopig zonder succes) nog een laatste hoofddoel na: als eerste over de finish komen in Vlaanderens Mooiste. Zijn olympische titel, die hij na het uistel van de Spelen nog een jaartje langer mag koesteren, nemen ze hem alvast nooit meer af en dat is meer dan een pleister op de wonde. “Op het moment dat ik over de finish reed, wist ik dat dat altijd het mooiste moment van mijn carrière ging zijn. Ik wist: ‘Hiermee is mijn carrière geslaagd’. Daarna moést er niets meer", vertrouwde hij recent nog toe aan Het Laatste Nieuws.

Herbeleef hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top