François Fornieri zorgt voor extra lokale verankering bij Standard

François Fornieri, eigenaar van het farmabedrijf Mithra, wordt aandeelhouder bij Standard en co-gedelegeerd bestuurder samen met Bruno Venanzi, die voorzitter blijft. Maar wie is die Luikse zakenman eigenlijk?

"De fervente en langdurige supporter van de club die door de laatstgenoemde (Bruno Venanzi, red.) gecontacteerd werd in het kader van het vastgoedproject (waar hij ook mee in investeert) zag verder en heeft beslist om evenveel clubaandelen te kopen als Bruno Venanzi." Met dit communiqué bevestigde Standard de geruchten over de intrede van François Fornieri in het kapitaal van het stamnummer 16, waar hij samen met Venanzi gedelegeerd bestuurder wordt.

Een Rouche in hart en nieren

Als kleinzoon van een mijnwerker en zoon van de voorman van Cockerill, groeide François Fornieri op in een gezin van vijf in de arbeiderswijk van Luik. Meer bepaald in Ougrée, op een boogscheut van Sclessin. Nadat hij een fortuin wist te vergaren in de biotechnologie veranderde zijn leven helemaal. Fornieri bezit namelijk meer dan een derde van Mithra Pharmaceuticals, een farmabedrijf gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid en met een beurswaarde die schommelt rond het miljard.

Als grote fan van Standard heeft hij de formatie uit de Vurige Stede reeds jarenlang gesponserd via Mithra. "Ik heb altijd mijn liefde uitgesproken voor mijn stad en de Rouches waar ik gedurende vele jaren abonnee was", verklaart Fornieri zijn keuze. "Ik kijk ernaar uit om vanaf nu samen met Bruno en zijn team de ontwikkeling van de club te bespoedigen."

Goede vriend van Luciano D'Onofrio

Standard moest recent via het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) passeren om zijn licentie binnen te halen. De komst van Fornieri zou dus wel eens soelaas kunnen bieden om de financiën van de club op orde te krijgen. "Ik ben verheugd dat François in de club stapt als aandeelhouder", aldus Venanzi. "Zijn passie, zijn enthousiasme, zijn visie en zijn ervaring in de zakenwereld zijn onmiskenbare troeven voor de ontwikkeling van Standard."

Voorts voegt de club eraan toe dat de komst van Fornieri niets verandert aan de managementstructuur van Standard. Het moet gezegd dat de Manager van het Jaar 2011 eerder reeds verkondigde dat hij eraan dacht om Standard te kopen op voorwaarde dat D'Onofrio de post van sportief directeur zou opnemen. De sterke man van Antwerp, die misschien wel als tussenpersoon heeft gefungeerd, heeft echter geen enkele intentie om terug te keren naar de boorden van de Maas op het moment dat The Great Old opnieuw lijkt aan te knopen met de successen van weleer. Bruno Venanzi, meerderheidsaandeelhouder van Standard sinds 2015, heeft op zijn beurt geen enkele intentie om de club van zijn hart te lossen.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?