Voorkomt uitgerekend Ivan Leko dat Club Brugge de dubbel pakt?

Jupiler Pro League | Na het lange wachten kijken Club Brugge en Antwerp elkaar op zaterdag 1 augustus in de ogen om uit te maken wie de Beker van België in de wacht mag slepen. Uitgerekend Ivan Leko, de nieuwe coach van Antwerp, kan zijn ex-club de dubbel ontnemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Iets minder dan vijf maanden na de abrupte onderbreking van de Jupiler Pro League, omwille van het coronavirus, trekt het Belgische voetbal zich zaterdag opnieuw op gang. De bekerfinale van vorig seizoen moet namelijk nog betwist worden. Kampioen Club Brugge aast op de dubbel, uitdager Antwerp wil voor het eerst sinds 1992 nog eens de beker claimen. Gezien het coronavirus nog steeds niet verslagen is, vindt de finale achter gesloten deuren plaats. Ook afzakken naar Brussel mag niet.

Voor Antwerp werd het een lastige voorbereiding op de finale. Nieuwe spelers mogen niet ingezet worden tijdens de wedstrijd en door het hoge aantal coronabesmettingen in de provincie Antwerpen gelden er voor de lokale clubs nog eens specifieke regels.

Zo zijn contactsporten officieel verboden in de provincie Antwerpen en dus bereidde Antwerp zich op de bekerfinale voor door contactloos te trainen. Op termijn zoeken ze ook een andere plek om de trainingen af te werken.

Gehavend Antwerp

Sinds de noodgedwongen stop van de competitie in maart is er veel veranderd binnen Antwerp. Zo maakte László Bölöni plaats voor Ivan Leko. Het eerste optreden van de Kroaat als Antwerp-coach wordt meteen een weerzien met zijn oude liefde. Leko pakte in 2018 de titel met Club Brugge. Nu mag hij proberen om The Great Old een eerste trofee na 28 jaar wachten te bezorgen.

Maar zoals hierboven al vermeld, mag Leko de nieuwe gezichten binnen de club nog niet inzetten. Aangezien de finale normaal gezien voor de zomermercato moest betwist worden, mogen de zomertransfers zoals Jean Butez, Birger Verstraete en Nill De Pauw niet opgesteld worden.

Daarnaast verloor Antwerp ook een pak sterkhouders de voorbije weken. Onder meer Wesley Hoedt, Sinan Bolat, Steven Defour, Kevin Mirallas en Dino Arslanagic trokken de Antwerp-deur achter hen dicht. Het wordt sowieso puzzelen straks voor Leko.

Club recordhouder

Bij Club Brugge verliep de voorbereiding een pak rustiger. Blauw-zwart pakte zijn zestiende landstitel en kan voor de twaalfde keer de beker winnen. Geen enkele andere club wist al zo vaak de beker te winnen dan Club Brugge. Club stond in 2016 voor het laatst in de finale, toen Standard met 2-1 won. Een jaar eerder won het wel de beker, door met dezelfde cijfers van Anderlecht te winnen.

Maar slechts in twee gevallen pakte blauw-zwart de dubbel: in 1977 en 1996. Bij winst kan Club Brugge grote rivaal Anderlecht evenaren. Paars-wit pakte de dubbel in drie gevallen: 1965, 1972 en 1994. Voor Club-coach Philippe Clement kan het overigens al zijn derde trofee op twee jaar tijd worden, na de kampioenstitels met Genk en Club Brugge.

Bekijk zaterdagavond 1 augustus de finale van de Beker van België tussen Club Brugge en Antwerp op Eén vanaf 20u30. Om 19u40 start de uitzending al met een uitgebreide voorbeschouwing.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top