Volgt Remco Evenepoel het vele klimgeweld op de Picon Blanco?

Sport | Dag drie in de Ronde van Burgos 2020 is aangebroken. De klassementsmannen zullen deze etappe met stip aangekruist hebben in hun agenda. Vandaag komt de rit van 150 kilometer namelijk aan op de gevreesde Picon Blanco, een col buiten categorie. Wie klassementsambities heeft, zoals onze landgenoot Remco Evenepoel, kan zich niet meer wegsteken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De openingsetappe van eergisteren was een opwarmertje voor de klassementsmannen, gisteren konden ze hun energie sparen voor de etappe van vandaag. Straks trekt het peloton zich op gang in Sargentes de la Lora voor een rit van 150 kilometer. Onderweg krijgen de renners vier klimmetjes van derde categorie voorgeschoteld, maar het venijn zit hem vooral in de staart.

De slotklim naar de Picon Blanco, in het bergdorpje Espinosa de los Monteros waar een verlaten militaire basis ligt, wordt namelijk de scherprechter van de dag. De col is 8,5 kilometer lang en gaat aan liefst 9 procent omhoog. Maar dat is nog niet alles, want er worden stijgingspercentages van 17 tot 18 procent gemeten op sommige stukken.

De aankomst op de flanken van de Picon Blanco is sinds 2017 een vaste waarde in de Ronde van Burgos. Ex-renner Iñigo Cuesta introduceerde als parcoursbouwer de col om ervoor te zorgen dat de aankomst op Lagunas de Neila, in de slotetappe, niet de enige scherprechter zou zijn. Zijn keuze pakte tot vandaag meer dan voortreffelijk uit. In 2017 werd Mikel Landa de eerste dagwinnaar, in 2018 en 2019 volgden Miguel Angel Lopez van Astana en Ivan Ramiro Sosa (INEOS).

Carapaz in de gaten houden

Ronkende namen dus op de erelijst van de Picon Blanco en ook vandaag staan er genoeg wachtenden in de rij om de dagzege binnen te rijven. Landa en Sosa kunnen mogelijk zichzelf opvolgen, maar de andere kapers op de kust zijn niet min.

Zo is het maar de vraag of Sosa zal moeten knechten voor die andere topper binnen INEOS, met name Richard Carapaz. De Ecuadoriaan zal binnen drie maanden zijn Ronde van Italië-titel verdedigen en komt in Burgos zijn benen testen. Carapaz wordt zo een te duchten tegenstander voor onze landgenoot Remco Evenepoel, die ook binnen enkele maanden aan de start zal staan van de Giro.

Evenepoel ontbolsterde in 2019 meteen in zijn eerste profjaar. De jonge Belg won de eendagsklassieker San Sebastian, won enkele kleine rondes en stond zijn mannetje op het WK tijdrijden. De volgende stap? Progressie maken in een grote ronde. Wil Evenepoel vandaag kans maken op de dagzege, zal hij zeker Carapaz in de gaten moeten houden. Beide renners staan op 8 seconden van de huidige leider Felix Grossschartner (BORA).

Concurrentie binnen eigen ploeg

Maar Carapaz wordt niet de enige pion om te schaduwen. Bij Movistar rekenen ze op het Spaanse trio Enric Mas, Marc Soler en good old Alejandro Valverde. Andere kanshebbers die in dezelfde tijd als Evenepoel staan, zijn George Bennett (Jumbo), Esteban Chavez (Mitchelton), David Gaudu (Groupama), Rafal Majka en Lennard Kämna (BORA) en Fabio Aru (UAE). Simon Yates van Mitchelton-Scott miste in de openingsetappe compleet de boot en moet al meer dan 3 minuten goedmaken op Evenepoel en co.

Het wordt overigens ook uitkijken naar Ben Hermans. De Belgische kopman van Israel Start-Up Nation staat evenzeer in dezelfde tijd als Carapaz, Valverde en Evenepoel.

Tot slot zou Evenepoel ook wel eens concurrentie kunnen krijgen binnen het eigen team van Deceunick- Quick Step. In de openingsetappe op Alto del Castillo in Burgos was het namelijk de Portugees Joao Almeida die als tweede over de finishlijn bolde. De 21-jarige Almeida staat te boek als een groot talent. Vorig jaar won hij de belofteneditie van Luik-Bastenaken-Luik. In 2018 eindigde hij als tweede in de Giro voor beloften en als zevende in de Ronde van de Toekomst. Uitkijken dus Remco!

Beleef de slag voor het algemeen klassement in de Ronde van Burgos vanaf 15u live en integraal op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top