Hoe Jack Bauer en 24 uitgroeiden tot een gigantisch succes

Negen seizoenen lang kroop Kiefer Sutherland in de serie '24' in de huid van anti-terreur agent Jack Bauer. Je kan al deze afleveringen via Netflix bekijken en met Proximus Pickx gaan we even terug in de tijd. Wat maakte de serie zo speciaal?

De tv-serie telt 24 afleveringen per seizoen en elke aflevering geeft een uur weer. Dat was een opvallende insteek van de scenaristen. Eén minuut op tv kwam overeen met één minuut in het echte leven. Dit aspect zorgde ervoor dat de kijker meteen werd meegetrokken in het verhaal en de spanning elke minuut steeg. Een race tegen de klok. Bauer had telkens 24 uur om de wereld te redden.

Dat realtimegegeven was vernieuwend, net als de verhaallijn. Afleveringen in series waren in die tijd vooral afzonderlijke verhalen, maar bij ‘24’ liep het verhaal elke episode door. Bovendien eindigde elke aflevering met een cliffhanger, waardoor het reikhalzend uitkijken was naar de volgende avonturen van Bauer & co. De scènes in de serie waren ook enorm spectaculair waardoor het leek alsof je naar een film keek.

Impact van 9/11

De serie verscheen in 2001 op het scherm en dat was enkele maanden na de aanslagen in de Verenigde Staten. 9/11 zorgde zo mee voor een boost omtrent de serie, want terrorisme was de rode draad doorheen ‘24’. Jack Bauer speelde de held en hij gaf de kijkers een goed gevoel, wat in die donkere periode nodig was. ‘24’ werd wereldwijd enorm populair en groeide uit tot één van de meest iconische series aller tijden.

Vernieuwend, relevant – terrorisme loert altijd om de hoek – en spectaculair gebracht. ‘24’ bracht ook het zware werk van Bauer aan het licht, die in 24 uur tijd alle middelen gebruikte die hij nodig achtte om informatie te vergaren. Daar zaten de nodige psychologische spelletjes bij, net als folterpraktijken. Dat zorgde voor veel ophef in de Verenigde Staten.

Netflix blaast serie nieuw leven in

Sutherland, die op een bepaald moment maar liefst 550.000 dollar per aflevering opstreek, ging ook naar het grote scherm met de film ’24: Redemption’, maar die was minder succesvol. De laatste seizoenen bleek het recept stilaan uitgewerkt te zijn. Van 2001-2010 kende de serie het ene succes na het andere en in 2014 kwam er het seizoen te veel.

Toch is ‘24’ een begrip in de tv-wereld en via Netflix kan de nieuwe generatie ontdekken waarom ‘24’ in hun jeugdjaren zo populair was bij hun oudere broer, zus en/of ouders.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top