De een zijn dood is de ander zijn brood: uitstel Olympische Spelen heeft wisselende impact op Belgische delegatie

Sport | Normaal gesproken had op 24 juli de olympische vlam in Tokio ontstoken moeten worden, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. Proximus Pickx analyseert wat de gevolgen van het uitstel van de Spelen kunnen zijn voor de Belgische delegatie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het ene na het andere sportevenement sneuvelde de afgelopen weken en maanden en daarop vormden ook de Olympische Spelen geen uitzondering. De vierjaarlijkse hoogmis van de topsport had normaal gesproken op 24 juli van start moeten gaan, maar werd met een jaar opgeschoven. Tokio 2020 wordt nu dus afgewerkt van 23 juli tot en met 8 augustus 2021, als het coronavirus dat toelaat tenminste. Wat zijn de concrete gevolgen van dit uitstel voor de Belgische delegatie?

Onverhoopte medaillekansen Kim Clijsters

Wie misschien het meest van allemaal wel vaart bij het uitstel van de Spelen is Kim Clijsters. De 37-jarige Limburgse verraste in september 2019 Jan en alleman met de aankondiging van een tweede comeback. Na twee verliespartijen tegen Garbiñe Muguruza en Johanna Konta doofde het enthousiasme rond de viervoudige grandslamwinnares enigszins, maar de afgelopen weken toont ze op het Word Team Tennis toernooi in Greenbrier, West-Virginia dat ze de hoogvorm opnieuw te pakken heeft. Zo versloeg ze onder meer Sofia Kenin (winnares van Australian Open 2020 en het nummer 4 op de WTA-ranking) en Sloane Stephens (voormalig winnares van de US Open in 2017). Toch bepaald geen meelopers in het WTA-circuit. Volgend jaar zou de goedlachse Limburgse 38 jaar zijn wanneer de Spelen aanvatten en dus lijkt een medaille in het enkelspel misschien iets te hoog gegrepen - al weet je nooit met Clijsters. Maar een succesvolle dubbeltandem met die andere Limburgse Elise Mertens lijkt wel vonken te kunnen geven. Afspraak volgend jaar in het land van de rijzende zon!

Evenepoel en Casse zien medaillekansen stijgen

Voor een aantal jonge talenten zoals wielrenner Remco Evenepoel en judoka Matthias Casse lijkt het uitstel naar volgend jaar ook enkel vruchten te kunnen afwerpen. Evenepoel is op 20-jarige leeftijd nog maar aan zijn tweede profseizoen bezig. 2019 was het jaar van de grote doorbraak met onder meer winst in de Ronde van België, Clasica San Sebastian en in het Europees kampioenschap tijdrijden. Ook dit jaar was hij met eindwinst in de Ronde van San Juan en de Algarve alweer in topvorm. Een jaartje extra ervaring en kracht zal hem op het selectieve parcours in Tokio enkel nog meer tot een van de topfavorieten bombarderen.

Eenzelfde verhaal voor Matthias Casse, die op zijn 23ste zijn categorie (-81 kilogram) in het judo domineert. De judoka is nu reeds het nummer 1 op de olympische ranglijst, vicewereldkampioen en regerend Europees kampioen en zal mits een extra jaartje enkel nog beter en sterker worden.

Slecht nieuws voor Red Lions en Belgian Tornadoes

Bij andere atleten, die gehoopt hadden na de Olympische Spelen in Tokio 2020 een punt achter hun carrière te zetten, heeft het uitstel er zwaar ingehakt. Vooral bij onze nationale mannenhockeyploeg de Red Lions lijkt het uistel op het meest ongelegen moment te komen. De Lions domineerden na hun zilveren medaille in Rio het internationale hockey en kroonden zich achtereenvolgens tot wereld- en Europees kampioen. De weg naar olympisch goud leek open te liggen, maar nu krijgt de concurrentie een jaar extra om bij te benen, terwijl ervaren rotten als kapitein John-John Dohmen, Thomas Briels en Cédric Charlier een jaartje ouder worden. Laat ons hopen dat ontluikend talent als Victor Wegnez en Antoine Kina voldoende tegengewicht kan bieden.

Bij de Belgian Tornadoes (de mannelijke 4x400 estafetteploeg) bespeuren we een gelijkaardig beeld. Boegbeelden Jonathan en Kevin Borlée hadden laten uitschijnen dat Tokio 2020 wel eens hun laatste kunststukje zou kunnen worden en moeten nu noodgedwongen nog een jaartje doortrekken. Hopelijk maakt de wereldkampioen bij de -20-jarigen Jonathan Saccoor genoeg progressie om de slomere benen van de broertjes Borlée te compenseren.

Einde verhaal voor Pieter Timmers

Het grootste slachtoffer van het gedwongen uitstel van de Spelen is natuurlijk zwemboegbeeld Pieter Timmers. De zilveren medaille van Rio verkiest zijn familiaal leven boven een extra jaar vol opofferingen en zal dus niet in het bad duiken in Tokio. Daarmee verliest Team Belgium een van haar boegbeelden en medaillekandidaten.

Toch dienen de Belgische sportliefhebbers nog niet meteen te wanhopen, onze delegatie lijkt nog steeds meer dan voldoende gewapend om van Tokio 2021 de succesvolste naoorloogse spelen te maken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top