Deze filmrollen maakten van Tom Cruise een zwaargewicht in Hollywood

Films | Tom Cruise probeert vanavond toekomstige misdaden te voorkomen door met visoenen een glimp van de toekomst op te vangen in Steven Spielbergs ‘Minority Report’, op Q2 om 20u30. De Amerikaanse steracteur is al decennialang een wandelende goudmijn voor Hollywood. Proximus Pickx ging na welke rollen hem richting sterrendom katapulteerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Edge of Tomorrow
 
Dit intelligente, opwindende en originele sci-fi avontuur was afgelopen decennium een verademing in het (ingeslapen) genre. Niet alleen de plot of regie was verfrissend, ook Cruise vond zichzelf opnieuw uit met een personage dat hij nooit eerder speelde: een onvervalste lafaard. Zijn karakterevolutie van zero naar hero maakt deel uit van een grandioze twist, die de film naar een hoger niveau tilt. Hét geheime wapen van deze blockbuster is echter de vrouwelijke hoofdrol van Emily Blunt, die ver weg blijft van de traditionele, voorspelbare genderclichés en haar personage met een boeiende complexiteit en dynamiek vertolkt.

A Few Good Men
 
Een ijzersterke rol van Cruise, die in de huid kruipt van een beginnende advocaat in dit meeslepend militair rechtbankdrama. In zijn koppige jacht naar rechtvaardigheid is hij erop gebrand om de waarheid naar boven te spitten over een uit de hand gelopen disciplinaire sanctie voor een soldaat, die bevolen werd door een eergevoelige korporaal. De pleidooien en confrontaties in de rechtbank leiden tot memorabele oneliners, die in de annalen van de filmgeschiedenis gebeiteld staan.

Cruise draagt de film met zijn charismatische flair, doordachte psychologische mindgames en zin voor dramatiek. Ondanks de glansrol van Cruise wordt de film voor eeuwig vereenzelvigd met de theatrale ontknoping, waarbij het personage van de weergaloze Jack Nicholson de legendarische woorden ‘You can’t handle the truth!’ uitspreekt.

Risky Business
 
Deze film lanceerde Tom Cruise officieel naar wereldfaam. Charismatisch, herkenbaar en onvergetelijk: scenarist/regisseur Paul Brickman bezorgde Cruise een rol die op zijn lijf geschreven stond. De satire plaatste de beginnende acteur, nog groen achter de oren, pal in de schijnwerpers van de popcultuur, niet in het minst omwille van diens sexappeal en de memorabele onderbroekscène die menig bakvis rode oortjes bezorgde.

De film boort op vernuftige wijze complexe onderwerpen aan als ontluikende seksualiteit, schuld en kapitalisme. De gelaagde rol van Cruise zorgt ervoor dat het geheel steeds organisch en naturel aanvoelt.

Top Gun
 
Onmogelijk om het over Cruise te hebben zonder deze legendarische actieprent te vernoemen. Critici vinden hem cheesy, overdreven homo-erotisch of cliché, maar het brede publiek smulde van dit verhaal over een losbandige Amerikaanse gevechtspiloot en diens innige ‘bromance’ met zijn collega-piloot. Een geromantiseerde versie van jongensachtige camaderie, gesmeed door avontuurlijke kwajongensstreken, jeugdig enthousiasme en guitig vertier, waarbij ook de kwetsbaarheden achter de machofaçade belicht worden.

Want hoewel de film bij momenten een viering lijkt van de masculiene mensensoort, weven de emotionele momenten een diepere laag van authenticiteit onder het pantser van blits haantjesgedrag. De veelzijdige persona van Cruise is zonder meer magisch, en maakt van deze film een onweerstaanbare brok kijkvoer voor elke hongerige actieliefhebber.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top