Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door Oost-Vlaanderen

Muziek | Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het Vlaamse muziekarchief om die staycation van een gepaste soundtrack van eigen bodem te voorzien. Deze week richten we onze blik op Oost-Vlaanderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Biezebaaze – LoetseBollekeZoetse
 
De doorbraakhit van de Gentse muziekgroep Biezebaaze is er één voor de eeuwigheid. De single dateert uit 2003, maar wordt tot op vandaag nog regelmatig uit volle borst meegezongen door menig Stroppendrager – zoals inwoners van Gent genoemd worden. Biezebaaze is onlosmakelijk verbonden met KAA Gent, de voetbalploeg die ze huldigen met de single ‘Nen Echte Genteneire Es Nen Buffalo’. De laatste jaren treedt Kurt Burgelman, zanger-gitarist van de groep, steeds vaker solo op met eigen materiaal in het Gents, voor een kleinschaliger publiek.
 

2. Ivan Heylen – De wilde boerendochter
 
Nog zo’n evergreen die in de Vlaamse canon verankerd is: deze rauwe vertelling over een boerderijdorpje ‘weggestoken tussen de sparrebossen’, waar een bronstige snaak een boerendochter het hof probeert te maken. Heylen, die steevast in het patois van zijn geboortestreek Oosteeklo zong, lanceerde deze single in 1974. Ondanks het zware dialect werd het lied een groot succes bij onze noorderburen. In 2018 kondigde Heylen, die van zijn oude dag geniet op de Canarische Eilanden, aan dat hij zou stoppen met zingen.
 

3. Walter De Buck – ’t Vliegerke
 
Dit Gentse volkslied is een klassieker in de Oost-Vlaamse hoofdstad, waar het te pas en te onpas weerklinkt op cantussen en in het voetbalstadion van KAA Gent. Kunstenaar Walter De Buck blies met o.a. dit lied de uitgedoofde Gentse Feesten nieuw leven in in 1971. De tekst, in het Gents dialect, verhaalt over een vlieger, maar bevat een pikante dubbele bodem die we aan de verbeelding zullen overlaten.
 

4. Miele – Zottegem Blues
 
De Zottegemse volkszanger Emiel De Meyer scoorde dan wel nooit een monsterhit, maar met zijn volksliedjes zette hij zijn lokaal dialect wel op de kaart. Zijn populairste lied ‘Zottegem Blues’ groeide uit tot de officieuze hymne van de stad in het zuidoosten van de provincie. Miele blies in november 2018 zijn laatste adem uit. Zijn populariteit in eigen streek was immens: als broekventje van 7 jaar trad hij op met zijn mondharmonica, 80 jaar later stond hij nog steeds op de planken. Voor menig Zottegemnaar blijft Miele dan ook onsterfelijk.
 

5. Raymond Van Het Groenewoud – Aalst (Stad Mijner Dromen)
 
De liefdesverklaring van Raymond van het Groenewoud, grootheid van het Vlaamse lied, aan Aalst. De Oost-Vlaamse stad is onlosmakelijk verbonden met carnaval, en deze ode uit 1979 is dan ook een vaste waarde op de jaarlijkse festiviteiten. Coronazomer of niet: “'t Is hier altijd feest, we leven op de poef”, aldus Raymond.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top