Interview met MatthaX, Belgisch kampioen Proximus ePro League

Door Proximus

Deel dit nieuws

Veel kampioenschappen zijn of worden afgerond. Ondanks een ietwat hectische periode dit jaar is onze nationale competitie op console ten einde gekomen. We kennen dus de naam van de 2020-kampioen van onze Proximus ePro League.

Vandaag hebben we besloten om ons te richten op Matthias “MatthaX” Rousselet, de zeer jonge maar daarom niet minder verdienstelijke Proximus ePro League-kampioen op FIFA 20. We stelden hem een paar vragen om hem beter te leren kennen en om tot de sleutels van zijn succes te komen.

Om dit interview te beginnen vroegen we hem hoe hij zijn seizoen als professionele speler bij Sporting de Charleroi heeft ervaren.

Aan het begin van het seizoen besloten we om doelen te stellen, maar daarom niet te hoge, omdat we niet precies wisten wat we zouden bereiken. In de Proximus ePro League wilden we simpelweg proberen om zo ver mogelijk te geraken, maar de titel was geen doel dat we vanaf het begin voor ogen hadden. Ik denk dat ik gedurende het hele seizoen vooruitgang heb geboekt, met name door veel toernooien te winnen, en deze titel is slechts de bekroning van een zeer goed seizoen.

Wat de Proximus ePro League betreft, was je rechtstreeks gekwalificeerd voor de play-offs met de andere profs. Heb je de reguliere competitie een beetje gevolgd om de sterke spelers te observeren?

Ik heb de reguliere fase inderdaad wel een beetje gevolgd, maar ik heb vooral veel aandacht besteed aan de wedstrijden van mijn teamgenoot Flomadridista, die als amateur aan het toernooi deelnam. Ik was ook geïnteresseerd in de wedstrijden van de spelers met wie ik goed opschiet, bijvoorbeeld Dns, de speler van KV Oostende. Ik heb me echter niet noodzakelijkerwijs gericht op dat deel van de competitie om de sterke en zwakke punten van mijn toekomstige tegenstanders te achterhalen.

Heb je je voor de play-offs anders voorbereid dan voor een andere wedstrijd?

Nee, niet echt. Ik heb me op een vrij gebruikelijke manier voorbereid, met een zeer correcte levensstijl, regelmatige maaltijden en voldoende slaapuren, waarbij ik probeer mijn geest zoveel mogelijk te zuiveren door met verschillende dingen bezig te zijn en vooral door te spelen, maar zonder te overdrijven. Ik speel niet graag te intens voor een competitie. Het kan gebeuren dat als je overdrijft, je het op de dag van de confrontatie beu bent. Maar als je redelijk oefent, zul je gemotiveerd zijn op de dag van de wedstrijd. Je speellust, je motivatie en je honger naar de overwinning blijven intact.

Dacht je tijdens deze play-offs meteen dat het mogelijk was om te winnen? Of was het in het begin meer een droom en begon je er beetje bij beetje in te geloven toen de goede resultaten zich opstapelden?

Eerlijk gezegd dacht ik vanaf het begin dat het mogelijk was. Ik wilde hopen, ook al nam ik de competitie wedstrijd per wedstrijd en elke stap die ik nam was een bonus op zich. Maar hoe meer je vooruitgaat en punten gaat verzamelen, hoe meer je denkt dat je een kans maakt. Het zou jammer zijn om er niet in te geloven als je bijvoorbeeld de halve finales haalt.

Is je dagelijks leven veranderd sinds je eindoverwinning?

Echte veranderingen zijn er nog niet, want het is nog heel recent, maar ik heb wel wat aan geloofwaardigheid gewonnen. Gezien mijn jonge leeftijd is het soms moeilijk om serieus genomen te worden. Mensen respecteren me wat meer en ik krijg meer visibiliteit via de verschillende media. Ik probeer echter nederig en trouw aan mezelf te blijven met mijn voeten op de grond, want niets wordt als vanzelfsprekend beschouwd. Uiteindelijk is dit nog maar het begin: er is nog veel werk voor de boeg om er een carrière van te maken.

Ben je met je status als Belgisch kampioen niet bang om meer druk op je schouders te krijgen?

Op dit moment nog niet, maar volgend seizoen word ik misschien een beetje doelwit nummer één. Veel mensen zullen me willen verslaan en het zal niet makkelijk voor me zijn. Maar door deel te nemen aan competities doe ik ervaring op en ik denk dat ik de druk aankan. Omdat iedereen me zal willen verslaan, zal ik misschien spelen tegen mensen die hun spel tegen mij zullen opkrikken en dat zal me ook in staat stellen om vooruitgang te boeken.

Wat was je grootste kracht tijdens de Proximus ePro League?

Volgens mij is dat het mentale, want als je in de play-offs komt, speelt elke tegenstander heel goed. Anders zouden ze er niet zijn. Natuurlijk speelt iedereen met zijn eigen kwaliteiten, maar het is niet noodzakelijkerwijs het verschil in niveau dat een wedstrijd zal bepalen. In de groepsfasewedstrijd tegen Zulte Waregem bijvoorbeeld verdiende ik het niet om te winnen of gelijk te spelen. En toch slaagde ik erin om weg te komen met een gelijkspel. Met dat punt kwalificeerde ik me voor het vervolg van de competitie. In de halve finale tegen Manse had ik het geluk om heel snel 1-0 voor te komen. Hij trapte nadien tegen de paal en uit de actie die ik nadien op poten had gezet, kon ik de 2-0 scoren. Het is in die moeilijke momenten dat je mentaal sterk moet zijn en niet moet kraken. Mijn mentale kracht is, denk ik, dit seizoen veel verbeterd.

Heb je advies voor amateurspelers die zich willen verbeteren?

Ik denk dat er twee belangrijke aspecten zijn om rekening mee te houden: het imago en de competitie. Ik denk dat je altijd moet proberen om een goed zelfbeeld te geven, om je vastberadenheid en je verlangen naar slagen te laten zien. Het is erg ingewikkeld om je stempel te drukken in de wereld van de esports: zoals in veel sporten zijn er veel dienstplichtigen, maar weinigen worden gekozen. Het is ook belangrijk om doelen te stellen en, wanneer deze zijn bereikt, te streven naar nieuwe en nog belangrijkere doelstellingen. Je moet steeds vooruit kijken.

Het is ook heel belangrijk om er te staan gedurende competities. Als je de mogelijkheid hebt om tegen spelers te spelen die sterker zijn dan jij, moet je niet aarzelen. Er is maar één manier om te verbeteren: spelen tegen sterkere spelers om van hen te leren en zo beter te worden. Het is ook belangrijk om toernooien te spelen om alle soorten tegenstanders onder ogen te komen en om je spel aan te passen aan die verschillende concurrenten.

Uiteraard willen we Matthias bedanken voor het beantwoorden van onze vragen, in de hoop dat zijn antwoorden je geholpen hebben om meer te weten te komen over zijn carrière en de redenen voor zijn succes tijdens deze Proximus ePro League. En natuurlijk willen we hem nogmaals feliciteren met zijn Proximus ePro League FIFA 20-kampioenstitel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top