2020 is de zomer van Brihang

2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als een bijzonder jaar. Het coronavirus zorgde voor een wereldwijde lockdown, waarvan de cultuursector misschien wel een van de grootste slachtoffers werd. Maar voor Brihang, die op 1 juli op de affiche van het Secret Festival prijkte, is 2020 desalniettemin een jaar om in te kaderen.

De West-Vlaamse rapper Brihang bestormt de afgelopen jaren de Vlaamse hitlijsten met zijn songs die het midden houden tussen muziek, kunst en poëzie. Met het nummer 'Steentje' van zijn tweede langspeler "Casco" heeft Boudy Verleye goud in handen. Zes MIA-nominaties en enkele doortochten in concertzalen en op festivalpodia later had 2020 het jaar van de bevestiging moeten worden, maar daar stak het coronavirus een stokje voor.

Op het kleinschalige Secret Festival op de wei van Rock Werchter, exclusief voor Proximusklanten, mocht Brihang toch het beste van zichzelf geven. Proximus Pickx haalde de West-Vlaamse woordenkunstenaar voor de microfoon voor een kort gesprek.

Quarantaine is eigen aan het artistiek proces

Brihang heeft naar eigen zeggen vooral gechilld in de lockdown, een periode die voor hem toch eerder bol stond van de eenzaamheid en angst. Toch kon de West-Vlaming ook terugvallen op een vertrouwd gevoel, want in se verschilt zo'n periode van quarantaine niet veel van het proces om een nieuwe plaat ineen te steken. "Ik zat eigenlijk net in quarantaine, dan was ik er even uit en moest ik er opnieuw in omwille van de conacrisis", licht de West-Vlaming toe.

Andere energie op het podium

Brihang prijkte niet alleen op de affiche van het Secret Festival, maar op zaterdag 25 juli keert hij nog eens terug naar de Festivalwei in Werchter om er een zomerbarconcert te geven, ten voordele van LIVE2020, het solidariteitsfonds van en voor de livemuzieksector. Toch roept optreden voor een select publiek een heel andere sfeer op dan een hele wei in vervoering brengen. Het is een stuk intiemer en zachter. Stilaan geraakt Brihangs zomer echter ook (opnieuw) gevuld, met reeds een tiental kleinschalige initiatieven op de agenda. "Het is eens een speciale, andere zomer", neemt de West-Vlaming het filosofisch op.

Bubbeluitbreiding

Ondanks de lockdown was er ook heugelijk nieuws ten huize Verleye. Zijn vrouw Inca beviel tijdens de quarantaine namelijk van een dochtertje Inti. Op die manier deed Brihang op de best mogelijke manier aan bubbeluitbreiding. "Het wordt steeds leuker in onze bubbel", aldus de apetrotse rapper.

Muziek

Bekijk alles
Top