Deze films maken van Louis de Funès cultureel erfgoed

Films | De Franse komiek Louis de Funès is 36 jaar na zijn overlijden nog steeds ongezien populair bij onze zuiderburen. Tijdens de lockdown trokken zijn films tientallen miljoenen kijkers. Vanavond zendt Q2 om 20.35 'La Grande Vadrouille' uit. Als je hierna nog niet genoeg hebt van l'homme aux 40 visages par minute, hebben we nog enkele suggesties.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Le Grand Restaurant

In deze komische thriller uit 1966 vertolkt De Funès de rol van monsieur Septime, de eigenaar van het beroemde Parijse sterrenrestaurant 'Grand Restaurant'. De man heeft een januskop - tegen zijn klanten is hij de vriendelijkheid zelve, maar zijn personeel behandelt hij als zijn voetveeg. Wanneer een belangrijke Zuid-Amerikaanse politicus verdwijnt in zijn restaurant tijdens een diner, wordt Septime als de hoofdverdachte beschouwd.

Hoewel het succes van de film in de bioscopen iets minder was dan 'La Grande Vadrouille' trok 'Le Grand Restaurant' nog steeds 3,8 miljoen kijklustigen. Eén van de meest memorabele scènes uit de film vindt plaats wanneer een Fransman, een Italiaan en een Duitser aan Septime vragen hoe hij zijn aardappelpuree maakt. Septime legt het recept gewillig uit terwijl een kandelaar een slagschaduw op zijn gezicht werpt.

Les Aventures de Rabbi Jacob

In deze Frans-Italiaanse komedie uit 1973 kruipt De Funès in de huid van verschillende personages. Eerst speelt hij Victor Pivert, een zakenman die betrokken raakt bij een mislukte aanslag op een Arabische revolutionair. Om te ontsnappen verkleden Pivert en zijn metgezel zich als een rabbi en zijn partner.

Volgens critici blijft 'Les Aventures de Rabbi Jacob' een van zijn beste werken. De Funès zet met Victor Pivert een xenofoob, antisemitisch typetje neer dat door omstandigheden aan den lijve ondervindt wat racisme en antisemitisme is. De scène waar De Funès een Joodse dans weggeeft, blijft memorabel.

Le Gendarme de Saint-Tropez

Wie kent niet het typetje van de kolerieke gendarme Ludovic Cruchot die in Saint-Tropez probeert om de orde te bewaren? In de film uit 1964 krijgt Cruchot de opdracht om een groep nudisten te verjagen van de Zuid-Franse stranden. Even later stuit hij plots op een geroofd schilderij en wordt hij ontvoerd.

Weinigen hadden kunnen vermoeden dat een film over een kleine gendarme uit Saint-Tropez zo'n groot succes zou worden. Ook voor De Funès was het  een verrassing dat hij pas definitief zou doorbreken door 'Le Gendarme de Saint-Tropez'. De film uit 1964 blijft tientallen jaren later nog een vaste waarde in de Franse cinema. Er werden vijf vervolgfilms gemaakt. Hier kan je alvast de aankomst van gendarme Cruchot in Saint-Tropez herbeleven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top