Waarom is teletekst nog steeds zo populair in Duitsland?

Lang voor het digitale tijdperk was teletekst het favoriete kanaal om snel informatie te vergaren. Ook al lijkt het systeem vandaag de dag ouderwets te zijn, in Duitsland maakt een kwart van de bevolking nog steeds gebruik van het medium en dat vooral voor het raadplegen van sportuitslagen. Wat maakt teletekst nog altijd zo populair in Duitsland?

In tijden van internet, streaming en digitale televisie lijkt teletekst zijn relevantie te hebben verloren. Het informatiekanaal, dat toegankelijk is via de afstandsbediening van je televisie, houdt je op de hoogte van het laatste nationale, internationale, sport- en beursnieuws en zelfs het weer.

De afgelopen jaren daalde het aantal gebruikers. In Frankrijk is het volledig verdwenen, in België schrapte de VRT teletekst in 2016, maar RTBF biedt de diensten wel nog aan. Teletekst is echter niet dood! In Duitsland zijn de cijfers nog steeds enorm goed: 18 miljoen Duitsers maken er maandelijks nog gebruik van, vooral sportfans raadplegen het nog vaak. Daar is een goede reden voor: het is gratis en makkelijk te gebruiken.

Live Bundesliga

Het volstaat om de knop ‘text’ op je afstandsbediening in te drukken en om dan vanuit het hoofdmenu een getal van drie cijfers in te tikken dat gelinkt is aan de categorie die je wenst te lezen (politiek, weer, nieuws, sport, tv-programma’s, etc.) en die je meteen zal doorlinken naar deze pagina. Op de voetbalpagina kunnen alle Duitsers, die voor hun televisie zitten, de live resultaten en het klassement van hun favoriete ploeg volgen. De vormgeving van de pagina is zeer simpel, zonder enige afbeelding, maar geeft elk doelpunt, kaart en vervanging mee in een fractie van een seconde. Het is een betrouwbaar en eenvoudig systeem dat voor iedereen toegankelijk is.

Sommige mensen gebruiken het wellicht nog uit nostalgie, mensen die minder vertrouwd zijn met het internet kunnen het meest essentiële nieuws vanuit hun zetel terugvinden. In Duitsland lijkt teletekst nog een mooie toekomst te hebben. In 2017 werd er beslist om de uitslagen van de bowlingwedstrijden niet meer weer te geven en dat zorgde voor enorm veel protest. Duizenden Duitsers ondertekenden een petitie om dat terug te draaien. Hoe de simpelste ideeën soms het langst meegaan.

Bundesliga

Bekijk alles
Top