One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Muziek | Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In augustus 1990 verscheen het nummer Ice Ice Baby. Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar toch kan iedereen nog steeds het refreintje meezingen. “Ice ice baby, Vanilla ice ice baby”, wie kent het niet? Hoe kon de toen 23-jarige rapper Vanilla Ice weten dat zijn deuntje de wereld zou veroveren?

De muzikale mosterd voor Ice Ice Baby haalde Vanilla Ice bij Freddie Mercury en David Bowie. Hij maakte namelijk gebruik van een sample van het nummer Under Pressure. Robert Matthew Van Winkle, de echte naam van Vanilla Ice, vergat echter één klein detail, met name toestemming vragen aan de twee. Muziekproducent Suge Knight beweerde dan weer dat een vriend van hem de teksten voor Ice Ice Baby had geschreven. Voor beide aspecten werden er echter nooit rechtszaken gestart.

Wereldtop in jetskiën

Toch stond een muziekcarrière niet meteen in de sterren geschreven voor Vanilla Ice. Jarenlang maakte hij furore als breakdancer en wist hij zich tevens te onderscheiden in motorcross en jetskiën. In die laatste sport bereikte hij zelfs zeer fraaie resultaten. Zo was hij ooit de nummer zes van de wereld.

Maar wie breakdance zegt, komt natuurlijk snel uit bij rap en hiphop. In Dallas, de stad vanwaar Vanilla Ice afkomstig is, komt hij in de muziekwereld terecht. Na een optreden in een bar krijgt hij al snel de kans om een album te maken. In 1990 komt Hooked uit, meteen de plaat waar zijn meest succesvolle nummer op verschijnt.

Net geen Grammy

Ice Ice Baby veroverde in eerste instantie de Amerikaanse hitlijsten, maar snel zouden andere landen ook volgen. Onder meer in België, Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland sierde Ice Ice Baby de hitlijsten. De hit werd meteen ook het eerste rapnummer ooit dat op nummer 1 zou komen te staan in de Billboard Hot 100. Ice Ice Baby greep zelfs nipt naast een Grammy Award. Het nummer was in 1991 genomineerd voor Best Rap Solo Performance, maar uiteindelijk pakte MC Hammer met U Can’t Touch This het beeldje mee naar huis.

Na Ice Ice Baby zou een van de eerste blanke rappers met naam en faam niet echt meer hoge toppen scheren. Met Play That Funky Music duikt hij nog één keer op in de hitparades, maar nadien dooft zijn muzikale kaars snel uit. De nu 52-jarige Vanilla Ice bracht na Hooked nog zes studioalbums uit, zonder grote successen. De rapper zocht zijn heil dan maar in de film- en televisiewereld. Tot vorig jaar nog kon je de realityreeks The Vanilla Ice Project bekijken, waarin Vanilla Ice met een heel team vervallen villa’s opknapt.

Geniet hieronder nog eens van Ice Ice Baby, dat op YouTube al meer dan 327 miljoen keer werd bekeken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top