Deze sporters zetten Vlaanderen op de sportkaart

Sport | Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag licht Proximus Pickx er vijf iconische Vlaamse sporters uit, die elk op hun manier hun stempel drukten op de Vlaamse sportgeschiedenis. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eddy Merckx

Aftrappen doen we, hoe kan het ook anders, met de Kannibaal. Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden, kaapt in zijn impressionante carrière liefst 525 keer de zegeruiker weg. Het uithangbord van Faema en vooral Molteni wint zowat alles wat er te winnen valt, soms met een voorsprong om u tegen te zeggen. Een kleine bloemlezing: 5 keer de Tour de France, 5 keer de Giro, 1 keer de Vuelta, 3 keer het WK, alle klassiekers behalve Parijs-Tours (onder meer 7 keer Milaan-Sanremo) en het werelduurrecord. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de intussen 75-jarige wielergod uit Meensel-Kiezegem in 2000 door het weekblad Knack wordt uitgeroepen tot 'Belg van de eeuw'.

Gaston Roelants

In de loop van de jaren 60 en jaren 70 exceleert Vlaanderen ook in de atletiek, vooral dankzij Gaston Roelants. De Vlaams-Brabander kroont zich in zijn lang uitgesponnen carrière - hij ging door tot voorbij zijn veertigste - onder meer viermaal tot officieus wereldkampioen crosscountry, maar het is vooral op de 3000 meter steeple dat hij begin jaren 60 de te kloppen man is. Roelants loopt naar Europees goud in 1962 en kroont zich twee jaar later op de Olympische Spelen in Tokio tot olympisch kampioen in die discipline. De pupil van de legendarische Mon Vanden Eynde prijkt tussen 1960 en 1975 negen keer bij de tien beste atleten van de wereld en wordt bij de uitverkiezing tot Grootste Belg door de Vlamingen op een verdienstelijke 87ste plaats gezet.

Fred Deburghgraeve

Op 20 juli 1996 beleeft Fred Deburghgraeve zijn moment de gloire. De kale knikker uit het West-Vlaamse Roeselare zwemt in de finale van de Olympische Spelen van Atlanta naar de gouden medaille op de 100 meter schoolslag, nadat hij tien uur eerder reeds het wereldrecord had aangescherpt tot 1'00"60. De pupil van Ronald Gaastra is eind jaren 90 op het toppunt van zijn kunnen en graait in 1995 en in 1998 ook een gouden medaille weg op hetzelfde nummer op respectievelijk de Europese kampioenschappen en de wereldkampioenschappen. Fredje Raketje hangt in 2000 zijn zwembroek definitief aan de wilgen.

Stefan Everts

Motorcross is een sport die Vlamingen van oudsher als gegoten zit. Maar zoals zo vaak kan er maar een de allergrootste zijn en dat is Stefan Everts. De zoon van Harry, zelf viervoudig wereldkampioen, hengelt in zijn carrière liefst 10 wereldtitels binnen. Daarnaast is de Limburger ook goed voor 101 Grand Prix overwinningen, wat hem de toepasselijke bijnaam The legend oplevert. Voor zijn prestaties wordt de motorcrosser vijf keer bekroond met de titel van Sportman van het Jaar en ook een 56ste plaats bij de Vlaamse versie van de grootste Belg valt hem te beurt. Met zoon Liam lijkt de opvolging in de Everts-dynastie alvast verzekerd. Stefan moet het op zijn beurt rustig aandoen nadat eind 2018 een malariabesmetting bij hem wordt vastgesteld, wat leidde tot verschillende amputaties.

Kim Clijsters

Voor de enige nog actieve sporter in ons overzicht komen we terecht bij Kim Clijsters. De altijd goedlachse Limburgse vecht in de beginjaren van het nieuwe milennium met Justine Henin een verbeten strijd uit voor de positie van leading lady in het Belgische tennis. Henin heeft dan wel een mooier palmares, met onder meer zeven grandslamoverwinningen en een olympische titel, Clijsters heeft steevast meer steun van het publiek omwille van haar meer aaibare karakter. Desondanks bouwt de dochter van ex-voetballer Lei Clijsters ook een indrukwekkend palmares uit, met onder meer een Fed Cup zege in 2001 en overwinningen op de US Open (2005, 2009 en 2010) en op de Australian Open (2011). In september 2019 verbaast de achtvoudige Sportvrouw van het Jaar de tenniswereld met een tweede comeback. Daarin kent ze voorlopig nog niet veel succes, al heeft ze omwille van het coronavirus nog niet echt veel matchritme kunnen opdoen. Recent nog raakte bekend dat Clijsters Bree alvast voor twee jaar inruilt voor de Verenigde Staten, maar ze zal altijd een Vlaming in hart en nieren blijven!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top