Hoe Ryan Gosling tegen wil en dank uitgroeide tot een sekssymbool

Films | De 39-jarige Canadese acteur Ryan Gosling groeide na zijn glansprestatie in het romantische "The Notebook" in geen tijd uit tot het sekssymbool van zijn generatie. Maar waar heeft de immer bescheiden steracteur zijn status aan te danken? Een poging tot verklaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ryan Gosling ziet het levenslicht in een mormoons gezin in Ontario in Canada. Zijn vader laat het gezin in de steek wanneer Gosling 13 jaar oud is, waarna hij een hechte band ontwikkelt met zijn alleenstaande moeder en oudere zus. Reeds op jonge leeftijd entertaint hij erop los en al snel zet hij zijn eerste stapjes in de acteerwereld.

Na een succesvolle auditie voor "The All New Mickey-Mouse Club", waar Gosling zijn opwachting zou maken aan de zijde van toekomstige wereldsterren als Britney Spears, Christina Aguilera en Justin Timberlake, waarmee hij zelfs zes maand lang samenwoont, weet de blonde Canadees waar zijn toekomst ligt: op het witte doek.

"The Notebook" lanceert Gosling als ultieme sekssymbool

Na rollen in onder meer "Murder by Numbers", aan de zijde van Sandra Bullock, breekt Gosling in 2004 definitief door met zijn glansrol in "The Notebook". In het razendpopulaire drama van Nick Cassavetes speelt Ryan Gosling de rol van Noah Calhoun, de onmogelijke love interest van Allison 'Allie' Hamilton (Rachel McAdams). De chemie tussen beide Canadese acteurs spat van het scherm en lanceert Gosling als het sekssymbool van zijn generatie. De film sleept acht Teen Choice Awards in de wacht en wordt ook bekroond met de MTV Movie Award voor de Beste Kus.

Naast zijn blonde lokken en blauwe ogen dankt Gosling zijn statuut voornamelijk aan zijn bescheidenheid en gevoel voor humor. In die mate zelfs dat hij zich maar moeilijk kan vinden in zijn nieuwe status en zoveel mogelijk de schijnwerpers probeert te mijden.

'Hey girl'-memes gaan viraal

Alsof hij de daad bij het woord wil voegen, legt Gosling zich de jaren nadien hoofdzakelijk toe op meer serieuze rollen, zoals die van een drugsverslaafde leerkracht in "Half Nelson" die hem een Oscarnominatie voor beste acteur oplevert. Maar zijn talrijke vrouwelijke fans blijven hem verafgoden en in 2008 ontstaat een van de allereerste grote internetmemes rond zijn persoon.

Een fan pakt uit met een hele serie 'Hey girl'-quotes die hij met behulp van Photoshop in de mond van Gosling legt. De bekendste is wellicht: "Hey girl, feel my sweater. Know what it's made of? Boyfriend material." (Hey meisje, voel eens aan mijn trui. Weet je uit welke stof hij vervaardigd is? Liefjes materiaal). De hype neemt nog grotere proporties aan wanneer de acteur in 2010, tijdens de promotie van zijn nieuwste prent "Blue Valentine", gevraagd wordt om enkele memes hardop voor te lezen. Het statuut van sekssymbool zou Gosling daarna nooit meer van zich kunnen afschudden.

Geniet van Ryan Gosling op het toppunt van zijn kunnen in het bekroonde "La La Land", vanavond om 21u te bekijken op VTM.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top