Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze beslissing van de Argentijn?

Het gaat niet goed met Barcelona. Terwijl de club de titelstrijd met Real Madrid dreigt te verliezen, deed een nieuwe bom Catalonië daveren. Volgens het Spaanse radiostation Cadena Ser is Messi van plan om Barcelona na zijn contract in 2021 te verlaten. Ook al begonnen de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst best goed, toch besliste Messi om de gesprekken te bevriezen.

Geen chemie met Quique Setién

Deze informatie komt er tijdens een periode waarin de club in een zeer delicate situatie zit. Op sportief vlak sukkelt Barcelona sinds de hervatting van de competitie. Van de laatste vier wedstrijden wonnen ze er slechts één, waardoor de grote rivaal uit Madrid de leiding overnam en dat op enkele speeldagen van het einde van de competitie. De keuzes van trainer Quique Setién zorgen meer dan ooit voor wrevel, zelfs in de kleedkamer.

De opvolger van Ernesto Valverde, die in januari werd ontslagen, lijkt zijn spelers niet meer te raken. Te beginnen met aanvoerder Lionel Messi, die zijn minst productieve seizoen inzake doelpunten in tien jaar kent. Na het puntenverlies op 27 juni bij Celta de Vigo bereikte de spanning een hoogtepunt, want de Argentijn had samen met enkele ploegmaats kritiek op de tactische keuzes van de coach. Tijdens de wedstrijd was duidelijk zichtbaar hoe Messi enkele tactische richtlijnen van assistent Eder Sarabia naast zich neerlegde.

Een manoeuvre gericht tegen voorzitter Josep Bartomeu?

Met het management ligt Messi ook al een tijdje in conflict, net als een aantal andere spelers. De weigering van de spelers om bij de uitbraak van het coronavirus, toen de competitie maanden stillag, om loon in te leveren heeft voor een breuk gezorgd met enkele spelers, waaronder Lionel Messi. Eerder raakte al bekend dat de directie een bedrijf betaalde om voorzitter Josep Bartomeu positief te belichten via de sociale media en andere bestuursleden én spelers, waaronder Lionel Messi, in een slecht daglicht te plaatsen.

Probeert Messi met de beslissing om zijn contract voorlopig niet te verlengen de positie van Bartomeu, die de grip op de club steeds meer dreigt te verliezen, te verzwakken? Voor Bartomeu staat er veel op het spel, want in 2021 worden er nieuwe voorzittersverkiezingen gehouden, en hij steunt de kandidatuur van zijn protegé Emili Roussoud. Na een tweede termijn kan hij immers niet herverkozen worden. Zonder de verlenging van het contract van Messi zou de kandidatuur van Roussoud niet sterk genoeg zijn.

Dat is zeker het geval omdat tegenkandidaat Victor Font de steun heeft van Xavi Hernandez, die hij komend seizoen wil aanstellen als coach. De voormalige middenvelder van Barcelona, een ex-ploegmaat en goede vriend van Messi, liet onlangs nog weten dat hij graag wil terugkeren naar Barça. Wil Messi het ontslag van de trainer, of hij is de acties van het bestuur beu en wil hij het project van Bartomeu saboteren? Is deze weigering om zijn contract open te breken het gevolg van een situatie die hij beu is? Voorlopig houden alle fans van Barça hun adem alvast in.

Liga NOS

Bekijk alles
Top