Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends. Team 7AM twijfelde geen seconde en greep die kans met beide handen!

Team 7AM mag binnen de scene dan wel nieuw zijn, de organisatie werd immers slechts iets meer dan een jaar geleden opgericht, volkomen onbekend is het team niet. 7AM toonde namelijk zijn kwaliteiten gedurende de Proximus Cups en won de tweede en derde speeldag. Zo versloegen ze de Brussels Guardians in de kwartfinales van de derde editie.

Wij wilden het team wat beter leren kennen en interviewden kapitein Jody “Yoni” Bruggeman over Team 7AM’s geschiedenis en toekomst. Natuurlijk kwam ook de Belgian League ter sprake.

© Team 7AM

Oprichting

Team 7AM zag in juni 2019 het licht. Volgens Jody werd die beslissing niet op één dag genomen. “De oprichting van een esportsorganisatie is iets waar we lang over hebben nagedacht en iets waar we echt energie in wilden steken. Ons doel was van bij de start om een herkenbare gaming brand te worden in Europa“, vertelt hij. “Ik kijk sinds het prille begin van esports naar evenementen en vroeger speelde ik zelf in meerdere kleine teams. Veel organisaties willen dat hun spelers onder hun naam spelen, maar doen niet veel meer om hun organisatie sterker te maken. Wij willen het helemaal anders doen. Wij willen herkenbaar worden, goede content maken, en iets zijn waar mensen achter kunnen staan als fans. En uiteraard willen we zelf ook trots kunnen neerkijken op onze organisatie.

Hij heeft ook een anekdote over de Team 7AM’s oprichting. “Een goede naam vinden was iets moeilijker. Op een gegeven moment startten we een poll met onder andere “Black Rose” als optie… Klinkt bizar toch? Uiteindelijk is daar Team 7AM uit voortgekomen. Het is kort, catchy en past bij hoe we onze brand willen presenteren: urban, en niet exclusief op gaming gericht. We kunnen er van alles mee doen. Ik denk in de toekomst bijvoorbeeld aan een kledinglijn.

Sindsdien hebben Jody en zijn teamgenoten een mooie weg afgelegd, met onder meer dus twee Proximus Cup-overwinningen. De Belgian League kwam dan ook snel in hun vizier terecht. “Toen META de competitie aankondigde, droomden we al van een spot, het was iets dat in onze ogen wel haalbaar was. We hadden heel veel werk in onze kandidatuur gestoken, maar we grepen zeer nipt naast een spot. Het is een moment waar ik liever niet al te vaak meer aan wil terugdenken“, aldus Jody. “Na de eerste split besliste TimeOut Esports om te stoppen. Hierdoor kregen wij een nieuwe kans, die we met volle overtuiging gegrepen hebben, met succes! Het positieve nieuws over onze toetreding tot de competitie is één van mijn mooiste gaming herinneringen. We zijn heel trots om nu deel uit te maken van de competitie.

Belgian League

In april kreeg Team 7AM dus het bericht dat het zou mogen deelnemen aan de summer split van de Belgian League en de felicitaties van heel wat organisaties en fans volgden. De bevestiging veranderde veel aan de structuur van het team. “We hebben niet enorm veel tijd om de matchen te analyseren want we moeten ons al snel focussen op de volgende wedstrijden. Ook kunnen we minder vaak oefenen op bijvoorbeeld nieuwe strategieën. We kijken elke week weer uit naar een nieuwe matchday. We zorgen er trouwens ook altijd voor dat er content klaarstaat.

Ondertussen is de zomersplit vier speeldagen ver. Hier volgt een klein overzicht van Team 7AM’s resultaten tot nu toe:

Op speeldag 1 ontmoetten Jody en zijn teamgenoten RSCA Esports. Ze hadden hun allereerste wedstrijd in de Belgian League graag gewonnen, maar het mocht niet zijn. “De eerste wedstrijd werd een allesbehalve eenvoudige opdracht. We speelden namelijk in een teamcompositie die we nog niet uitvoerig getest hadden. Anderlecht was heel sterk die dag en heeft onze fouten afgestraft. We kijken uit naar de terugwedstrijd.

Brussels Guardians was de tegenstander van 7AM op de tweede speeldag. “We hadden er vertrouwen in. We weten dat we goed genoeg zijn om van Brussels Guardians te winnen op een goede dag. Dat hadden we eerder al bewezen op de Proximus Cups.” Het vertrouwen bleek terecht, want Team 7AM won de confrontatie. “We waren blij met de eerste overwinning, vooral met de wedstrijd zelf. We verloren nooit de controle, ons spel was clean. Bovendien kwam er op het scorebord een 1-1 achter onze naam te staan en dat voelde toch wel goed!

Na nederlagen tegen Sector One, KV Mechelen en Aethra Esports is Team 7AM op dit moment de rode lantaarn in de Belgian League. “Het is niet leuk om laatste te staan. Daar willen we zo snel mogelijk verandering in brengen.” De doelstellingen blijven dan ook onveranderd. “We mikken op de play-offs, maar nog belangrijker is dat we progressie boeken en kunnen aantonen dat we goed genoeg zijn om met de beste te wedijveren. De wedstrijden van de afgelopen weken zijn een goede graadmeter. We komen te weten waarin we nog kunnen verbeteren. Op de lange termijn is mijn persoonlijk doel om onze stempel te drukken in Europa en om er een herkenbare organisatie te worden en te blijven.

Passie

Als we Jody vragen naar een woord dat het verhaal van Team 7AM tot nu toe in één woord zou moeten samenvatten, kiest hij voor ‘passie’. “Zonder de drive die we hebben, zouden we nooit zo ver geraakt zijn. Het team heeft zijn doelen echter nog niet bereikt, we streven altijd naar meer! Nu is dat de Belgian League winnen en eenmaal dat gelukt is willen we ook goede prestaties leveren op Europees niveau.

Tot slot zegt Jody de mensen te willen bedanken die elke dag alles geven om iets moois te maken van Team 7AM. “Het waren niet de beste weken in de Belgian League, maar iedereen werkt hard om iedere game proberen te winnen. Het is niet omdat het momenteel niet super goed gaat dat we zullen opgeven. Een gepassioneerd team, wilskracht en niet opgeven wanneer het wat minder gaat zijn de sleutels tot succes. The only way is forward.

Het 7AM-team

Toplaner: Vinnie “Vinnie” Bruggeman (BE)
Jungler: Malik “CutieKatie” Hamidovic (NL)
Midlaner: Dimitri “Henk” Smits (NL)
Botlaner: Jody “Yoni” Bruggeman (BE)
Support: Mark “Mark” de Korte (NL)

© Belgian League

© Team 7AM