Hoe loopt het in La Liga? Een overzicht

Sport | In Spanje is de voetbalcompetitie enkele weken geleden opnieuw begonnen.

Door MF

Deel dit nieuws

In La Liga is het nog steeds razend spannend, met een nek-aan-nekrace tussen Barcelona en Real Madrid bovenaan. Barcelona laat de laatste weken punten liggen en daardoor staat Real Madrid nu met twee punten voorsprong aan de leiding. De beste wedstrijden kan je volgen op Eleven Sports via de optie All Sports van Proximus.

FC Barcelona

Barcelona heeft enkele tegenvallende resultaten achter de rug. Het speelde de voorbije weken twee keer gelijk tegen Sevilla en Celta de Vigo. De Catalaanse topclub volgt daardoor al op twee punten van Real Madrid. Door de laatste resultaten worden de Madrilenen beschouwd als de grote favoriet, maar Barcelona kan rekenen op Lionel Messi. De 32-jarige Argentijn scoorde dit seizoen 21 doelpunten in 27 wedstrijden in La Liga en sinds de heropstart scoorde hij 2 doelpunten en gaf hij 5 assists in 5 wedstrijden. Nog positief nieuws voor Barcelona is dat het opnieuw op de 33-jarige Luis Suarez (13 doelpunten in 22 wedstrijden) kan rekenen en dat het jonge goudhaantje Ansu Fati (17 jaar) het nog steeds enorm goed doet met 5 doelpunten in 19 wedstrijden. Hij wordt zelfs in verband gebracht met een transfer naar Manchester United, maar het eerste bod van 100 miljoen euro werd geweigerd. Martin Braithwaite beleeft dan weer een droom, want de 29-jarige Deen scoorde zijn eerste doelpunt voor de Catalanen. Hij kreeg tegen Sevilla zelfs de voorkeur op Antoine Griezmann, de Franse aanvaller die vorige zomer over kwam van Atlético Madrid. Toch had Barcelona meer verwacht van de 29-jarige Fransman. Met 8 doelpunten in 31 wedstrijden heeft Griezmann nog niet veel plezier beleefd aan zijn overgang.

Real Madrid

Real Madrid wordt dus beschouwd als de grote favoriet voor de titel en daar hebben enkele Rode Duivels een groot aandeel in. Eden Hazard is terug na een lange blessure en sinds de heropstart was de 29-jarige flankaanvaller al goed voor 2 assists. Thibaut Courtois doet het, ondanks een moeilijke start, uitstekend in doel met 15 clean sheets in 29 wedstrijden dit seizoen in La Liga. Andere belangrijke sterkhouders bij Real Madrid zijn de 32-jarige Karim Benzema (17 doelpunten in 31 wedstrijden) en de 34-jarige Sergio Ramos, die als centrale verdediger toch vaak het doel weet staan (8 doelpunten in 30 wedstrijden) en intussen in La Liga de verdediger is met het meest doelpunten achter zijn naam. Real Madrid kan daarnaast opnieuw rekenen op Marco Asensio. De 24-jarige Spanjaard viel tijdens de voorbereiding in augustus geblesseerd uit tegen Arsenal en maakte kort geleden zijn comeback. De flankaanvaller was meteen goed voor een doelpunt (hij stond nog geen 31 seconden op het veld!) en een assist tegen Valencia.

Atlético Madrid

Achter Barcelona en Real Madrid gaapt en groot gat, maar de strijd voor de derde plaats is ook heel spannend. Atlético Madrid staat voorlopig derde met 58 punten en Sevilla staat op de vierde plaats met 54 punten. De ploeg van Yannick Carrasco is niet de ploeg van de voorbije jaren, maar Atlético Madrid wist wel indruk te maken in de Champions League door Liverpool uit te schakelen. Ze rekenden dit seizoen op de 20-jarige João Félix, die voor 126 miljoen euro werd weggeplukt bij Benfica, maar met 6 doelpunten in 24 wedstrijden kunnen we niet echt spreken van een geweldig seizoen. Morata is voorlopig de clubtopschutter in La Liga met 9 doelpunten.

Sevilla

Sevilla doet het met een vierde plaats opvallend goed. De subtopper doet zo mee voor een plaats in de Champions League volgend seizoen. Dat werd voor het begin van dit seizoen niet verwacht, want met Wissam Ben Yedder verloor Sevilla zijn eerste spits aan AS Monaco. Luuk de Jong werd gehaald en de 29-jarige Nederlander scoorde 6 doelpunten, maar het is vooral Ocampos die indruk maakt. De 25-jarige Argentijn speelde de voorbije jaren in de Ligue 1 en bij AC Milan, maar hij lijkt in La Liga pas echt onder stoom te komen. Hij was dit seizoen al goed voor 12 doelpunten.

Getafe

De revelatie van dit seizoen is ongetwijfeld Getafe, dat voorlopig op de zesde plaats staat. Getafe is een zeer stugge ploeg waar niemand graag tegen speelt. Ajax heeft het mogen ondervinden in de Europa League, waar de Spanjaarden de Nederlanders uitschakelden. Sinds de heropstart loopt het iets stroever voor Getafe. Ze wisten nog niet te winnen, maar staan nog steeds mooi in de subtop. De 33-jarige Ángel Rodríguez (10 doelpunten in La Liga) en de 31-jarige Jaime Mata (9 doelpunten en 4 assists) zijn de smaakmakers bij Getafe. Ook de 21-jarige Marc Cucurella (6 assists) doet het als linksback en flankaanvaller zeker niet slecht.

Real Sociedad

Ook bij Real Sociedad kunnen we dit seizoen smaakmakers vinden. De club staat op de zevende plaats, op twee punten van Getafe, en met de 23-jarige Mikel Oyarzabal (9 doelpunten, 6 assists), de 21-jarige Martin Ødegaard (gehuurd van Real Madrid, 4 doelpunten en 5 assists) en de 20-jarige Alexander Isak (7 doelpunten) beschikken ze over heel wat talent. Met Adnan Januzaj speelt er ook een Belg bij Real Sociedad. De 25-jarige flankaanvaller is goed voor 2 doelpunten en 3 assists in La Liga. Hij verkeert in redelijk goede vorm na de coronabreak en maakte indruk tegen Real Madrid. Maar de kers op de taart ontbrak, want zijn goal werd afgekeurd na vermeend buitenspel.

Revelaties

Enkele spelers werkten zich dit seizoen extra in de kijker in La Liga. Ocampos is er dus één van, maar ook Gerard Moreno doet het goed. De 28-jarige aanvaller van Villareal scoorde dit seizoen al 12 doelpunten in 29 wedstrijden in de Spaanse competitie. Rafinha Alcántara, de broer van Thiago, stelde teleur bij Barcelona, maar bij Celta de Vigo doet hij het wel goed en is hij cruciaal in elke aanval. Het gaat om een uitleenbeurt, dus de 27-jarige Braziliaan keert in de zomer terug naar Camp Nou. Het is nog niet duidelijk of hij een nieuwe kans krijgt bij de Catalaanse topclub.

Degradatiestrijd

In de onderste regionen lijkt de strijd gestreden. Het ziet er niet goed uit voor Espanyol (24 punten), Leganés (25 punten) en Mallorca (26 punten). Met nog zes speeldagen te gaan volgt Mallorca al op 8 punten van een veilige plaats (Celta de Vigo met 34 punten). Deze clubs zullen dringend in actie moeten schieten als ze degradatie nog willen ontlopen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top