Jupiler Pro League: dug-outs vol nieuwe trainers en ervaren rotten

Jupiler Pro League |
Het Belgische voetbal maakt een bijzondere periode mee. Het seizoen 2019/2020 kon niet volledig worden afgewerkt en het nieuwe seizoen 2020/2021 staat al voor de deur. Na de voorbije maanden van gedwongen inactiviteit beweegt er wat in de dug-outs.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Van de 15 clubs die al zeker zijn dat ze zullen aantreden in de JPL editie 2020/2021 hebben er 6 besloten om hun ploeg in handen te geven van een nieuwe trainer. Bij de andere 9 rekent men op continuïteit. Bij clubs als Club Brugge, AA Gent en Charleroi is dat geen verrassing: Clement, Thorup en Belhocine losten vorig seizoen de verwachtingen van hun bestuur in.
 
Bij de clubs uit de top 6 besloten twee clubs het geweer van schouder te veranderen: Antwerp wierf Ivan Leko aan als vervanger voor Laszlo Bölöni en Standard trok Philippe Montanier aan nadat Michel Preud'homme besloot een stapje opzij te zetten.
 
Vier andere clubs uit de rechterkolom van het vorige kampioenschap voeren een wissel in hun technische staf door. Moeskroen, STVV en KV Oostende trokken trainers aan die heel weinig of zelfs geen ervaring met het Belgische voetbal hebben. Cercle Brugge heeft nog geen opvolger voor Bernd Storck aangeworven.
 
Slechts vijf clubs leggen hun vertrouwen in de handen van een Belgische trainer: Club Brugge, Anderlecht, KV Mechelen, Zulte Waregem en Kortrijk. Een gering aantal dus, al hebben enkele 'buitenlandse' coaches wel al een grondige kennis van de vaderlandse competitie. Ivan Leko heeft al 152 wedstrijden als T1 van een Belgische eersteklasser op de teller staan, Jess Thorup al 80 wedstrijden als T1 van AA Gent en Karim Belhocine al 56 wedstrijden als T1 van een Belgische club, 32 als coach van de Zebra's.
 
Leko, Thorup en Belhocine hebben natuurlijk nog niet de ervaring van enkele van hun Belgische collega's. Philippe Clement (Club Brugge) pakte al twee landstitels in 154 wedstrijden als T1 van een Belgische club. Trainers als Vercauteren (RSC Anderlecht, 219 wedstrijden als hoofdcoach van een Belgische club), Dury (632 wedstrijden als trainer van een club uit de Belgische hoogste klasse, waarvan 575 als T1 van Zulte Waregem sinds die club in de JPL zit) en Yves Vanderhaeghe  (KV Kortrijk, 249 wedstrijden als T1 bij een Belgische club) kennen het Belgische voetbal wellicht beter dan wie ook. 
 
Clubs als Oostende (Alexander Blessin, geen ervaring in België), STVV (Kevin Muscat, geen ervaring in de JPL tenzij als sportief directeur van de Kanaries sinds het begin van het jaar) en zelfs Moeskroen (Fernando da Cruz, 11 wedstrijden als T1 van Moeskroen in het seizoen 2014/2015) wagen een gok. Net als Standard dat met Montanier wel 'een naam' heeft binnengehaald, maar zonder ervaring in België.
 
Er zijn ook trainers die vorig jaar al actief waren in de Jupiler Pro League, maar slechts een ervaring van enkele tientallen wedstrijden hebben. Voor Beñat San José (KAS Eupen, 31 wedstrijden als trainer van de Panda's), Hannes Wolf (KRC Genk, 17 wedstrijden bij Genk) en Wouter Vrancken (KV Mechelen, 29 wedstrijden als T1 van Malinwa in de hoogste klasse) wordt het zaak om het komende seizoen te bevestigen. 
 
De confrontatie op de trainersbanken tussen routiniers en nieuwkomers in de JPL belooft alvast heel interessant te worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top